Slechts vier procent van de verkrachters veroordeeld wegens geldgebrek

Elke week vinden in ons land 56 verkrachtingen en vijf groepsverkrachtingen plaats, maar amper vier procent van de daders wordt vervolgd en veroordeeld. Dat staat in De Morgen. Volgens de krant heeft dat lage percentage te maken met het feit dat twee op de drie uitstrijkjes van slachtoffers nooit geanalyseerd worden.

"Uit recent onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat amper 4 procent van alle verkrachters vervolgd en ook nog eens veroordeeld wordt", zegt psychologe en profiler Danièle Zucker, die onderzoek deed naar de materie. "Daders weten dat ze amper of geen risico lopen om vervolgd te worden."

Woord tegen woord
Volgens de cijfers van justitie wordt een op de drie daders veroordeeld. Maar dat percentage slaat op de daders die daadwerkelijk vervolgd worden, nuanceert De Morgen. En daar wringt volgens de krant ook het schoentje. Vaak kunnen verkrachters niet geïdentificeerd worden, of blijft het woord tegen woord. "Hier kan en moet de overheid meer ondernemen", zegt Zucker. "Vooral de mogelijkheden van DNA-analyse worden zwaar onderbenut."

Geldgebrek
Zo bevinden zich in het forensisch labo van het UZ Antwerpen honderden dozen met DNA-materiaal van verkrachtingszaken. Maar goed twee op de drie stalen wordt nooit geanalyseerd. "Uit geldgebrek. Justitie bespaart zo op gerechtskosten", legt wetsdokter Werner Jacobs van het UZA uit.

Onderzoeksrechter bevestigt
In een reactie bevestigt Karel Van Cauwenberghe, Antwerps onderzoeksrechter en voorzitter van de Vereniging van Onderzoeksrechters, dat niet alle uitstrijkjes in verkrachtingszaken systematisch geanalyseerd worden. "De bevoegde magistraat maakt een kosten-batenanalyse. Analyses kosten geld, en we hebben een beperkt budget."