Slechts straffen met uitstel voor fraude met opleidingscheques

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de vier organisatoren van een grootschalige fraude met advies- en opleidingscheques van de Vlaamse Gemeenschap veroordeeld. Ze kregen celstraffen met uitstel, omdat de redelijke termijn overschreden werd.

De firma Fides Consulting uit Deurne bij Antwerpen stond centraal in deze zaak. Zaakvoerder Filip D.S., zijn rechterhanden Dirk D.C en Carina D. en boekhouder Walter V. hadden zich tussen november 2003 en augustus 2006 bezondigd aan schriftvervalsing om de subsidies binnen te rijven voor henzelf en hun klanten.

De opleidingen of adviezen werden nooit of slechts deels gegeven. Er is in het dossier sprake van 11.600 cheques die ten onrechte werden uitgekeerd. De Vlaamse Gemeenschap zou zo voor 348.000 euro zijn opgelicht.

Filip D.S. kreeg drie jaar cel, Dirk D.C. en Carina D. achttien maanden en Walter V. tien maanden, telkens met uitstel. De twee laatsten kregen ook een beroepsverbod van vijf jaar. Samen met hen stonden zestien klanten terecht die onder één hoedje met hen hadden gespeeld. De acht die zich intussen in regel hadden gesteld met de Vlaamse Gemeenschap kregen een opschorting en de anderen vier maanden cel met uitstel.