Slechts één lobbygroep in lobbyregister van Kamer

Het Federaal Parlement in Brussel
thinkstock Het Federaal Parlement in Brussel
Het register dat moet bijhouden wie in ons federaal parlement lobbyt, neemt geen vliegende start. Er is nog maar één lobbygroep ingeschreven, schrijft De Tijd vandaag.

Zo'n twee weken na de lancering telt het lobbyregister van de Kamer van Volksvertegenwoordigers nog maar één naam: die van deMens.nu, de Belgische koepel van vrijzinnige verenigingen. Navraag bij de verantwoordelijke voor het lobbyregister in de Kamer leert dat nog maar één andere persoon contact opnam met de Kamer om zich in te schrijven, maar die heeft nog geen officiële aanvraag ingediend.

De invoering van het lobbyregister is nochtans al midden vorig jaar unaniem goedgekeurd door de Kamerleden. Heel wat lobbygroepen vallen onder de nieuwe regels die daarover in het Kamerreglement zijn ingeschreven. Het gaat om advocatenkantoren, professionele adviesbureaus, zelfstandige adviseurs, sectorfederaties, vakbonden, beroepsverenigingen, niet-gouvernementele organisaties, denktanks, onderzoeksinstellingen, vertegenwoordigers van lagere overheidsniveaus en organisaties die kerken en religieuze gemeenschappen vertegenwoordigen.

Bij de Kamer hebben de diensten geen idee hoeveel organisaties lobbyen in ons parlement en het register moeten invullen. Er zijn ook geen gevolgen als lobbyisten zich niet registreren. Ze worden de toegang tot de Kamer niet ontzegd, want iedereen kan zich als bezoeker laten inschrijven.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick morel

  Na 50 jaar politiek denk ik dat de politieke partijen één grote lobbygroep zijn. Zie loon, uittredingsvergoedingen, pensioen, onkostenvergoeding en voordelen allerlei voor politici. Ze zijn niet alleen met te veel, de partijen worden rijk op kap van de kiezer, geen enkele lobbygroep had dit resultaat bereikt, nog in geen 50 jaar.

 • Bob Boomer

  Ha.., het lobbyrigister ! Lobbygroepen moeten zich registreren maar als zij zich niet registreren zijn er geen gevolgen. Dat is zo iets als een register voor dievenbendes. Groepen inbrekers, zakkenrollers, winkeldieven enz. moeten zich registreren maar als zij dit niet doen dan blijft dit zonder gevolg. Het lobbyregister..., te gek voor woorden.

 • Gerry Cle

  Maak van die inschrijving een verplichting en verbied elk contact tussen volksvertegenwoordigers en 'toevallige' bezoekers. Ik zou het bijzonder op prijs stellen moest er ook een register zijn waarin stond welke parlementariër welke lobbygroep gesproken heeft.

 • Piet Van Buggenhout

  Wat een dwaas initiatief en verspilling van belastinggeld! Een register aanleggen op vrijwillige basis en zonder sancties voor de groeperingen die per definitie de meest onbetrouwbare zijn.

 • Carlos Sillis

  Geen registratie doek ze dan op. Waar dienen wetten en regels voor. Om uit te voeren