Slechts één gedetineerde ontsnapte vorig jaar uit een Belgische gevangenis

iStock
Slechts één gedetineerde is er vorig jaar in geslaagd om uit een Belgische strafinrichting te ontsnappen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Directoraat-Generaal van de Penitentiaire Inrichtingen. De ontsnapping uit de strafinrichting van Dinant gebeurde in de nacht van 21 op 22 juni 2018. De 28-jarige gedetineerde gebruikte daarbij de oudste methode: een beddenlaken.

"Er was geen gijzeling, er werden geen wapens gebruikt en er kwam ogenschijnlijk geen hulp van buitenaf. Het gebeurde met een beddenlaken", preciseerde op 22 juni het hoofd van de politiezone Haute-Meuse, Bernard Dehon.

Ook de voorbije jaren waren er opmerkelijk weinig ontsnappingen uit de vaderlandse gevangenissen. In 2017 was er ook maar één, uit de gevangenis van Lantin in de provincie Luik. Een gedetineerde ontsnapte toen met de hulp drie gewapende medeplichtigen via een ladder. Ook in 2015 viel er maar één ontsnapping te noteren. In 2016 was er zelfs geen enkele.

Volgens het Belgische recht is ontsnappen uit een gevangenis niet strafbaar, als er ten minste geen geweld is gebruikt of andere misdaden zijn gepleegd.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald Van Roy

  Waarom ontsnappen ? Het is enkele weken vakantie ! Als ik van geen hout pijlen meer weet te maken wil ik er ook in, veel beter dan in een ouderlingen tehuis !

 • Bernd Vaes

  Hij heeft dan wel één klein foutje gemaakt: Hij moest zijn gevangenisplunje achterlaten, want dit kan als diefstal ingeschat werden.

 • chris vangiesbergen

  Dat is ook niet nodig ze laten ze vroeg genoeg op vrije voeten

 • Jean Paul Peelos

  De gevangenis is op dit ogenblik de meest veilige plaats

 • Hendrik Peetersen

  Na het lezen van het Kerstmenu begrijp ik die ene niet goed.