Slechts één duo kandidaat voor voorzitterschap bij Ecolo

Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane zijn de enige twee kandidaten voor de duobaan aan de top van Ecolo.
BELGA Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane zijn de enige twee kandidaten voor de duobaan aan de top van Ecolo.
Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane vormen het enige duo dat zich kandidaat stelt voor het co-voorzitterschap bij Ecolo. Dat bevestigen de Franstalige groenen na afloop van het partijbureau. Nollet en Maounae benadrukken het belang van Ecolo als "centrale partij" en niet als "centrumpartij".

Aan het hoofd van Ecolo moet statutair een duo staan, het moet gaan om een man en een vrouw én om een Brusselaar en een Waal. Het duo Nollet-Maouane heeft zich nu als enige kandidaat gesteld om de partij de komende jaren te leiden. Op 15 september spreekt de algemene vergadering zich uit over hun kandidatuur.

Nollet, vandaag al voorzitter samen met de Brusselse Zakia Khattabi, is geen onbekende voor het Vlaamse publiek. Hij vormde met Kristof Calvo aan het hoofd van de Kamerfractie Ecolo-Groen een sterke oppositietandem. Maouane zal wellicht maar bij weinigen een belletje doen rinkelen. De dertigjarige Molenbeekse raakte in oktober vorig jaar verkozen in de gemeenteraad en in mei dit jaar in het Brussels parlement. Ze zetelt ook in het parlement van de Franse gemeenschap. Haar stokpaardje is sociale rechtvaardigheid en onderwijs als motor voor emancipatie. Sinds jonge leeftijd speelt ze overigens voetbal.

"We zijn niet van plan een centrumpartij te zijn, maar een centrale partij. We voelen ons niet geroepen om er zomaar bij te zitten", stelt Maouane. "Het wordt onze taal de partij te laten leven naast de meerderheidsdeelnames", voegde Nollet er aan toe. Zoals bekend maakt Ecolo deel uit van de Brusselse regering en zit ze in Wallonië en de Franse gemeenschap aan de onderhandelingstafel.

Het duo bouwt voort op de weg die in 2015 werd ingeslagen door het duo Zakia Khattabi en Patrick Dupriez. "Naast een politieke strijd speelt er zich ook een cultuurstrijd af. We moeten af van het beeld: ik produceer, in consumeer, ik vervuil", aldus Nollet.

Nollet en Maouane gaan nu hun project aan alle federaties van de partij voorstellen. Dat is opgebouwd rond zes thema’s: natuur, solidariteit, welvaart, vrijheden, democratie en tijd. “Het is onze ambitie om het ecologisch beleid centraal te plaatsen in het politiek strijdtoneel in Franstalig België. Ecolo is de toekomst voor de progressieven. De partij moet het verzamelpunt worden voor iedereen die wil breken met het productiemodel, dat leidt tot ecologische afbraak en de opkomst van nationalistisch-populistische krachten”, stelt het duo in de tekst waar het zijn kandidatuur motiveert. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jean De Grande

    "een sterke oppositietandem"?? Met calvo????? Sorry, nooit iets anders van die gast gehoord dan blaten, schreeuwen en vooral niets oplossen.