Slechts 4 gewapende overvallen op bankkantoren in 2014

gettyimages.be
In 2014 kregen slechts vier Belgische bankkantoren te maken met hold-ups of gewapende overvallen. Dat historisch lage cijfer betekent een daling met meer dan 95 procent ten opzichte van 2010 toen er nog 86 gevallen waren. De gestage daling de voorbije jaren is te danken aan een verschuiving naar een meer cashloos kantorennetwerk, een centrale rol voor digitaal bankieren en de voortdurend nieuwe veiligheidsmaatregelen van de banken. Dat stelt de financiële sectorfederatie Febelfin vandaag.

Gewapende overvallen op bankkantoren komen steeds minder voor. In 2014 waren er slechts vier hold-ups, in 2013 waren dat er nog 22. In de jaren '90 waren er geregeld meer dan 200 overvallen per jaar. Sinds de jongste piek in 2006 (143 overvallen) is dat aantal gestaag blijven teruglopen: 127 in 2007, 99 in 2009 naar 4 in 2014.

"De financiële sector streeft er steeds meer naar om proactief het probleem bij de kern aan te pakken - met name de toegang tot cash voor de medewerkers beperken - waardoor het geen zin heeft om bankmedewerkers te overvallen en in gevaar te brengen. Ook de inspanningen van de overheden werpen hun vruchten af", zegt gedelegeerd bestuurder Michel Vermaerke in het persbericht.

De maatschappij en de bankklanten evolueren steeds meer naar digitale toepassingen zoals internet- en mobiel bankieren. Ook fraudeurs verleggen hun actieterrein. Net zoals voor de fysieke beveiliging, blijven banken investeren in de beveiliging van hun informaticasystemen. Dat die dubbele aanpak loont, blijkt uit het lage aantal fraudegevallen met internetbankieren. In 2014 werden 277 fraudegevallen genoteerd. Tegenover een jaar eerder kan een terugval van quasi 85 procent vastgesteld worden, stelt Febelbin.