Slechts 28 procent van kandidaten slaagt voor nieuw rijexamen

photo_news
Het aantal geslaagden voor het nieuwe theoretische rijexamen is bijna gehalveerd. Waar in april/mei 50 procent van de deelnemers slaagde, was dat in juni/juli nog slechts 28 procent. Dat berichten Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad. 

De krant baseert zich op de eerste evaluatiecijfers die Vlaams parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Op 1 juni werd in Vlaanderen het nieuwe rijexamen ingevoerd, zowel voor de theorie als de praktijk. Waar het slaagpercentage in het oude examensysteem op 50 procent lag, is dat in het nieuwe systeem gezakt tot 28 procent.

Reden is de strengere puntentelling. Het theoretische examen bestaat nog altijd uit 50 vragen, waarbij de kandidaat minstens 41 op 50 moet halen. Maar de puntentelling is grondig gewijzigd. Een zware overtreding kost nu 5 punten en een kleine 1 punt. Wie wil slagen, mag maximum 1 zware en 2 lichte fouten begaan.
92 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • paul van de velde

  Als nu eens iedereen zich aan de verkeersregels en de max. toegelaten snelheid zou houden is er toch geen probleem. Om tien minuten vlugger dwars door België te rijden zal je al halsbrekende toeren moeten uithalen, dus het ligt aan de roekeloze bestuurders die geen besef hebben van tijd en lak hebben aan alles. Ze kunnen niet hard genoeg gestraft worden in hun geldbeugel zodat ik minder belastingen moet betalen.

 • jo vandenberghe

  En die werden dan nog geholpen door iemand van buitenaf blijkbaar!

 • Dirk VD

  Als ze aan de kandidaat chauffeurs een foto tonen van een verkeerssituatie met een voorligger die een helling oprijdt zonder overzicht op de weg met de vraag 'mag ik inhalen?', en de meesten antwoorden 'ja'... Dat heeft meer te maken met gezond verstand dan met kennis van het verkeersreglement (of liever: het gebrek aan).

 • Mathieu Eerdekens

  In de tijd voor het rijbewijs reed iedereen sneller en beter dan nu, van dat vodje papier rij je niet beter.

 • Tom Faes

  Nee, nee, geen belastingverhoging ! We zullen jullie wel op een andere manier pluimen . Dank u nva. Nooit meer nva.