Slechts 23 procent van Vlamingen wil vervroegde verkiezingen

ANP
Slechts 23 procent van de Vlamingen wil dat er vervroegde verkiezingen komen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau iVOX in opdracht van VTM NIEUWS bij 2.000 Belgen, onder wie duizend Vlamingen. Vooral N-VA en Vlaams Belang zijn voor vervroegde verkiezingen, maar hun kiezers volgen hen daar niet in.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De peiling werd gisteren en vandaag afgenomen in het licht van de laatste ontwikkelingen in de Wetstraat. Zo trok Michel dinsdag naar de koning om zijn ontslag aan te bieden, maar koning Filip houdt dat tot nog toe in beraad. De hamvraag is dan ook of er vervroegde verkiezingen komen.

De bevolking is daar alleszins niet voor te vinden, blijkt uit de peiling. Zo wil slechts 20,9 procent van de Belgen en 23,8 procent van de Vlamingen vervroegde verkiezingen. In het zuiden van het land is dat cijfer zelfs nóg lager: amper 15 procent van de Walen wil sneller naar de stembus. 18,5 procent van de Belgen geeft aan geen voorkeur te hebben.

Schuldige

Maar wie treft er schuld voor de huidige politieke situatie? Voor de helft (52,5 procent) van de Vlamingen is het duidelijk: N-VA. In Wallonië wijst zelfs zes op de tien naar de partij van Bart De Wever. 15 procent van de Vlamingen schuift de zwarte piet door naar MR, 20 procent vindt dan weer dat hun Vlaamse zusterpartij Open Vld schuldig is.

Vooral N-VA en Vlaams Belang lijken nu te willen gaan voor vervroegde verkiezingen, maar hun kiezers delen die mening niet, blijkt uit de peiling. Zo wil 42,4 van de Vlamingen die in 2012 voor N-VA kozen, sneller naar de stembus, bij Vlaams Belang is dat maar 39 procent.

Quid Michel?

En wat met Michel mocht zijn regering vallen? Mag hij opnieuw premier worden? Bijna de helft van de Vlamingen (48,3 procent) vindt van wel, 33 procent niet. In Wallonië zien we een veel somberder beeld. Daar wil bijna zes op de tien (57,4 procent) Michel niet als de volgende premier zien.

Lees ook: N-VA, Vlaams Belang en Groen winnen in peiling bij regeringscrisis
81 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Andre Marijssen

  Zot zijn doet geen zeer, en blijkbaar al zeker niet voor zij die om een splitsing vragen dàt is wel meer dan een lijntje trekken, de meesten denken naïef kinderlijk, bijna aandoenlijk...

 • Gilbert Vermeersch

  NVA, wil naar de kiezer. VB blijkbaar ook maar federaal is hun stem nul, wegens cordon. Almaci heeft gezegt dat ze zo snel mogelijk verkiezingen wil omdat Groen in oct. enorm veel gewonnen heeft. (verliezende) trado’s willen niet naar de stembus. Morgen is ok, ik hoop op Confederatie.

 • rik lagrou

  op 2000 personen ? ze hebben land in 4 jaar toch minder 1 land gemaakt regio's +federaal 20 miljard minder inkomsten wegen -bruggen + politiekantoren +rechtsgebouwen zijn aan vernieuwing Zelfde met ziekenhuizen men is bezig met 3 ziekenhuizen naar 1 straks zal zijn spoedopnamen 12 uur wachten Alles dank zij 4,5 jaar kibbelkabinet

 • Paul Verbeeck

  Waarom stemmen , ze doen hun goesting en houden geen rekening met de wil van de burger en bij sommige peilingen heb ik toch mijn bedenkingen , hoe ze aan die resultaten komen .

 • Lucaz Keizer

  Er zijn er hier ook precies heel wat met een glazen bol. Als je natuurlijk enkel omgaat met mensen met hetzelfde politiek idee, ja, dan krijg je inderdaad een vertekend beeld van wat de bevolking wil. Zo een peiling bestaat er juist in om zo divers mogelijk te gaan.