Slechts 22 procent cipiers daagt op in Vlaamse gevangenissen

photo news
In de Vlaamse gevangenissen is vanochtend 22,03 procent van de cipiers komen opdagen om te werken. In Wallonië daagde 36,39 procent van het gevangenispersoneel op. Dat blijkt uit cijfers van het Gevangeniswezen over de vroege shift. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verdedigt het voorstel voor een minimale dienstverlening in de gevangenissen dat hij vorige week aan de regering heeft voorgelegd en waar het gevangenispersoneel nu actie tegen voert. "Ik sta altijd open voor constructief overleg, maar de bonden kunnen niet zeggen dat ze zich hieraan niet konden verwachten", zei Geens in De Ochtend op Radio 1.

In de Vlaamse gevangenissen zijn 112 politieagenten aanwezig om de taken van de cipiers over te nemen. In Wallonië springt de politie bij in de gevangenissen van Jamioulx en Doornik.

Een erg lage opkomst (minder dan 25 procent van het personeel) was er in de gevangenissen van Beveren (16,13 procent), Brugge (14,61 procent), Gent (13,33 procent), Hasselt (8,62 procent), Leuven Centraal (17,65 procent), Merksplas (19,05 procent) en Sint-Gillis (7,69 procent).

Minder dan de helft van het personeel kwam opdagen in Antwerpen (36,84 procent), Dendermonde (25 procent), Ieper (40 procent), Leuven Hulp (36,84 procent), Mechelen (40 procent), Oudenaarde (50 procent), Ruiselede (42,86 procent), Tongeren (40 procent), Turnhout (38,46 procent) en Wortel (36 procent).

Ook gisteren waren er al acties. Het personeel is ontstemd over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen. De acties zijn aangekondigd voor onbepaalde duur, "en dat blijft ook zo", aldus Gino Hoppe van ACOD. 

Overleg

Minister Geens legde vanmorgen uit hoe hij ertoe is gekomen een gegarandeerde dienstverlening uit te werken voor stakingen die langer dan één dag duren. "Het gaat om stakingen die langer dan 32 uur duren, van 22 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends, maar dat is één dag." De vakbonden vroegen Geens om een regeling in te voeren die ingaat na 72 uren staking, maar omdat zij hem niet konden garanderen dat er tussen het 32ste en het 72ste uur voldoende mensen zullen zijn om "de posten te vullen", kon de regering niet zo ver gaan, zei Geens. De minister vindt het naar eigen zeggen jammer dat hij "uit de biecht moet klappen".

Wat het statutair karakter betreft, is Geens er naar eigen zeggen in geslaagd zijn belofte na te komen om de cipiers en de gevangenisdirecties - personeel met een gezagsfunctie dat in aanraking komt met gevangenen - "te immuniseren tegen contractualisering", maar is dat niet mogelijk voor het andere personeel. "Ik had het graag anders gezien, maar ik heb aan de vakbonden nooit verheeld dat mij dat niet zou lukken", zei hij.

Morgen vindt nieuw overleg plaats tussen Geens en de bonden. De minister zegt dat hij zal luisteren naar wat ze te zeggen hebben en dat hij openstaat voor constructief overleg, maar dat ze niet verrast mogen zijn door wat op de regeringstafel ligt. "Ze kunnen niet zeggen dat ze zich hieraan niet konden verwachten."
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pascal de bruycker

  merkwaardig , er wordt altijd gestaakt rond de feestdagen en de vakantieperioden . het si toch normaal dat overheidspersoneel een minimum dienstverlening moet verrichten indien daar noodzaak toe is ? En dan heeft die vakbondsman Neiryck Luc dan daar nog een boek over geschreven . Sorry , een gevangenis is een gevangenis , en geen hotel . Een blamage voor alle slachtoffers . Zou hij beter eens geen boek lezen over de gevolgen voor de slachtoffers van misdrijven en / of hun nabestaanden ...

 • Gerard Braeckmans

  En 78% zit voetbal te gapen.

 • marc castermans

  Privatiseren en het probleem is van de baan.

 • Ronald Van Roy

  Hoeveel keer per jaar kan men reden vinden om te staken ? Overheidsvakbonden zijn nog wereld-vreemder dan justitie !

 • Emiel Van Kerckhoven

  Men heeft geprobeerd openbare diensten rendabel te maken met ondermeer de jaarlijkse evaluatie. Dit is niet gelukt. Wanneer eindelijk eens privatiseren van openbare diensten