Slechts 12,4 procent van uitgeprocedeerden keert terug

Asielzoekers aan het Noordstation in Brussel.
photo_news Asielzoekers aan het Noordstation in Brussel.
Asielzoekers die geen asiel krijgen, keren amper terug naar hun thuisland. Dat blijkt uit een Nederlandse studie. Uit de onderzochte groep verliet maar 12,4 procent ons land.

De studie in opdracht van de Nederlandse overheid ging na hoeveel uitgeprocedeerde asielzoekers in Europa blijven hangen. Ze baseerden zich op cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat, voor de periode 2013-2017. Concreet keken ze naar de groep van afgewezen Syriërs, Afghanen, Irakezen, Iraniërs, Somaliërs en Eritreeërs. In België blijkt slechts 12,4 procent onder hen effectief terug te keren naar hun thuisland. In Nederland ligt dit percentage op 44 procent, in het Verenigd Koninkrijk op 37,5 en in Noorwegen op 40,3. Duitsland scoort veel lager met 7,9 procent.

Vanwaar komen die verschillen? Landen als Noorwegen, het VK en Nederland hebben een ontmoedigingsbeleid voor mensen zonder verblijfsvergunning, met bijvoorbeeld sobere huisvesting en een verbod om te werken, en goede diplomatieke relaties met die herkomstlanden. Nederland betaalt ook de tickets voor wie terugkeert en geeft geld voor de reïntegratie in het thuisland. Duitsland gooit het over een andere boeg, waarbij uitgeprocedeerden in asielcentra mogen blijven wonen, een vergoeding krijgen en onder voorwaarden studeren en werken.
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Fout van de overheid, Europa en de andere landen! Ze zouden beter een concreet plan uitwerken. Nu moet de politie ze oppakken en na een uur vrij laten!

 • Tom Faes

  Wat heeft Francken in godsnaam heel de tijd gedaan ? Twitteren, ruzie stoken , maar zijn werk hola, daar wordt hij zo moe van , begrijp je ?

 • Gino Denil

  Waarom zou iemand verdwijnen omwille van een briefje met een verzoek om op te krasselen als hij niet weet naar waar en hoe.

 • ROBERT GERTS

  Hoe is dit in godsnaam mogelijk? Ja, en dan ben ik er nog zeker van dat ze een uitkering krijgen! Van wat leven die? Geld geven om terug te keren? Goed gek! Steek die in gesloten asielopvang, en charter C130’ers van de luchtmacht! Kan perfect, en op 4-5 uur tijd is men 100% zeker dat ze thuis zijn! En wij maar betallen!!

 • DIRK VAN DESSEL

  Waarom worden ze niet actief opgespoord door de Landmacht, die geacht wordt ons land tegen indringers te beveiligen ? Waarom dan nog belasting betalen voor een "Defensieapparaat" dat zijn kerntaak kennelijk niet mag uitvoeren ?