Slechte lente leidt tot catastrofale honingoogst in ons land

Kos
De honingoogst in de Belgische bijenkorven lijkt door de slechte lente catastrofaal te worden. "We zitten aan ongeveer 1 kilogram honing per korf, terwijl we normaal gezien 7 tot 15 kilogram per korf oogsten", zegt de Belgische Bijenteeltfederatie (BBF) vandaag.

"De lente is heel slecht geweest, dus de bijen zijn niet naar buiten kunnen gaan", aldus de federatie. Het resultaat: slechts één kilo honing per korf, in plaats van de gewoonlijke zeven tot vijftien. "Er is enkel een klein verschil aan de kant van de Ardennen, waar het klimaat zachter was.”

De oogst van acacia- en lindehoning lijkt wel beter te worden. "Maar we gaan nu zeer droog weer tegemoet, dus is het helemaal over en uit", klinkt het nog.

Volgens de BBF zijn er overal in Europa slechte oogsten. In Frankrijk heeft de nationale bijenteeltfederatie gewaarschuwd dat er tot vandaag amper honing is geproduceerd. 

Kos9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thierry Deleu

  Niet alleen honing maar ook weinig fruit

 • Marco Maerten

  Danny,de lente was gemiddeld zelfs nog steeds warmer dan een doordeweekse lente in de 20ste eeuw,maar dit jaar zat ook de grilligheid van het weer er voor iets tussen en dan maakt een koude of warme lente niet veel uit.

 • danny buyse

  Wat is een slechte lente voor honing? Ik wil nog bijleren! Zit de temperatuur of vochtigheid er iets voor tussen?

 • Zjef Van Hoof

  Hier hebben we er geen last van. We hebben 1 van ons beste jaren. En de meeste imkers die we kennen hebben een goed jaar.

 • Vladimir De Leeuw

  Hoeveel keren nog? Er wordt niet meer met korven geïmkerd, maar met kasten. De meeste imkers zijn liefhebbers en hebben niet echt nood aan een grote opbrengst: ze hebben liever dat hun bijen het overleven. Er zijn bedreigingen genoeg, met als voornaamste nog altijd de varoamijt en sommige verdelgingsmiddelen...