Slechte groeiverwachting ondermijnt Leterme I

De slechte economische verwachtingen maken van het regeerakkoord van Leterme I een fictief verhaal. Dat zegt economieprofessor Paul De Grauwe (K.U.Leuven).

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaagde gisteren zijn groeiverwachting voor België voor 2008 naar 1,4 procent. De begroting gaat uit van een groei van 1,9 procent.

Aanpassingen
"We zullen op basis van realistische cijfers aanpassingen doorvoeren", relativeert Melchior Wathelet, staatssecretaris voor Begroting. "Al bij al blijft België het redelijk goed doen. De cijfers zijn niet denderend, maar wel veel beter dan in andere Europese landen."

Doemdenkerij
Economische experts delen dat politieke optimisme hoegenaamd niet. "Het is te gemakkelijk om deze cijfers gewoon te klasseren als doemdenkerij", zegt professor De Grauwe. "Deze regering wil de lasten verlagen, de uitgaven verhogen én een overschot boeken. Met deze economische vooruitzichten worden die beloften, die al totaal ongeloofwaardig klonken, gewoon onmogelijk. Deze regering maakt ons gewoon iets wijs". (belga/ka)