Slachtofferverenigingen niet verrast door houding Abdeslam

Salah Abdeslam in de rechtbank.
Photo News Salah Abdeslam in de rechtbank.
De verenigingen van de slachtoffers van de aanslagen van 13 november 2015 en 22 maart 2016 zijn niet verrast door de houding die Salah Abdeslam aanneemt op het proces over de schietpartij in de Driesstraat. Dat hebben ze verklaard nadat Abdeslam had geweigerd te antwoorden op de vragen van de voorzitster. "Dit is voor ons geen verrassing", zegt Philippe Duperron van slachtoffervereniging 13onze15 - Fraternité et Vérité.

"Het is voor ons geen verrassing dat hij deze verdedigingsstrategie kiest", zegt Duperron. "We zijn dus niet teleurgesteld want we verwachtten niets anders."
Salah Abdeslam heeft tot nog toe nog maar één verklaring afgelegd, net na zijn arrestatie op 18 maart 2016, en heeft verder geen enkele uitleg gegeven over zijn rol in de aanslagen van 13 november of de schietpartij in de Driesstraat.

"Hij gebruikt de rechtbank en draait de hele schuldvraag om door de voorzitster te beschuldigen", gaat Duperron verder. "Dit is een voorbode voor wat zijn houding zal zijn tijdens het proces over de aanslagen. Hij zou natuurlijk kunnen hopen dat de rechtbank rekening houdt met een verklaring die hij zou afleggen en enig begrip toont", zegt Duperron nog. "Anderzijds is elke verklaring die hij aflegt er natuurlijk ook één à charge, omdat hij enkel maar elementen toevoegt over de feiten."

In het nauw gedreven

Philippe Duperron toont zich wel tevreden over het verhoor van Sofien Ayari die, volgens hem, herhaaldelijk in het nauw was gedreven door de voorzitster.
Ook Guillaume Denoix de Saint Marc, de vertegenwoordiger van V-Europe, is niet verrast. "Hij spreekt zichzelf een beetje tegen want hij zegt dat hij niet spreekt omdat hij toch als schuldig wordt beschouwd, terwijl hij net de kans krijgt zich te verdedigen", klinkt het. 

"Anderzijds wisten we dat dit ging gebeuren en waren we daarvoor ook niet gekomen, wel om de link te kunnen leggen tussen wat er die dag gebeurd is, wat voorafging en wat nog zou volgen." Volgens Denoix de Saint Marc bleven de slachtoffers alvast op dat vlak niet op hun honger zitten. "We hebben vandaag al een goed beeld gekregen van het leven binnen die terreurcel, hoe het er aan toe ging."

"Hij speelt de provocatie, wat we ook hadden verwacht" zegt Olivier Laplaud, overlevende van de slachtpartij in de Bataclan en lid van de vereniging Life for Paris. "Het is emotioneel moeilijk om oog in oog te staan met hem." 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank De Rycke

  Tjah ...zijn "advocaat" zal hem wel het één en ander ingefluisterd hebben , soort zoekt soort !!

 • Fons Billen

  men zou beter de miljoenen die dat manneke ons nog gaat koste aan de slachtoffer uitbetalen , neen nu komt hij ons nog eens allemaal uitlachen !

 • Leo Bols

  Ongelooflijk dat wij, belastingbetaler zoveel in deze onzin moeten investeren... en zijn slachtoffers ? Die worden nog eens geofferd...

 • julia Gosseye

  Het is al sedert zijn aanhouding dat hij met de voeten speelt van Jan en alleman. Ze moeten hem nog meer in de watten leggen. Er bestaan toch voldoende technische middelen om hem gewoon in Frankrijk te laten tijdens zijn proces maar nee meneer moest zijn zin krijgen net zoals na zijn aanhouding. In Frankrijk zou hij meewerken hetgeen niet gebeurde. Wat is de volgende stap, zijn ontsnapping ?