Slachtoffers ontgoocheld: “De Gelder als slachtoffer behandeld”

Schets van Kim De Gelder op zijn asisenproces in 2013.
BELGA Schets van Kim De Gelder op zijn asisenproces in 2013.
Slachtoffers en familieleden van slachtoffers van Kim De Gelder reageren ontgoocheld op het nieuws dat Kim De Gelder ontoerekeningsvatbaar verklaard is, en dus wordt geïnterneerd. “We zijn diep teleurgesteld in ons rechtssysteem”, reageert Tomas Mannaert, de peter van Leon García, één van de slachtoffers van De Gelder in kinderdagverblijf Fabeltjesland. Ook kinderverzorgster in Fabeltjesland Hilde De Bondt blijft met een dubbel gevoel achter. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Mensen en zelfs gedetineerden moeten hulp krijgen, maar gelet op het palmares van De Gelder zijn er wel wat anderen die meer in aanmerking komen”, zegt Mannaert aan VTM NIEUWS. “Zeker in tijden waar men spreekt over een tekort aan bedden en plaatsen in instellingen. In andere landen zou men mogelijk spreken over ‘het’ of ‘hij’, maar in België spreekt men over ‘MIjnheer De Gelder’. België is het land waar daders nog steeds meer rechten hebben dan slachtoffers. We zijn diep teleurgesteld in ons rechtssyteem.”

Rollen omgekeerd

Ook Hilde De Bondt, kinderverzorgster in Fabeltjesland, reageert verbijsterd op de beslissing. De vrouw overleefde de dodelijke raid op die bewuste 23 januari 2009, maar raakte gewond toen zij de kinderen probeerde te beschermen. “Ik had dit hoofdstuk voor mezelf afgesloten na zijn assisenproces”, klinkt het. “Nu beslist is om De Gelder te informeren, blijf ik zitten met een dubbel gevoel.”

“De Gelder moet uiteraard geholpen worden, maar aan de andere kant zijn er veel slachtoffers en nabestaanden die ook nog hulp nodig hebben. Mensen die tot vandaag naar de kinesist gaan of naar de psychiater als gevolg van wat De Gelder hen heeft aangedaan. Zij moeten al die kosten zelf betalen. Ik ben boos omdat ik het gevoel heb dat de rollen worden omgekeerd. De Gelder wordt als slachtoffer behandeld terwijl hij ook de dader is. Er worden te veel eieren onder gelegd. Dat maakt me kwaad.”

“Hij gaat niet naar huis”

Jef Vermassen, die verschillende slachtoffers van Kim De Gelder vertegenwoordigt, drukt de slachtoffers wel op het hart dat De Gelder niet zal vrijkomen. “Als hij genezen wordt verklaard, wat mogelijk is, dan gaat hij niet naar huis, maar naar de gevangenis, waar hij zijn straf verder zal uitzitten”, zegt Vermassen. “Dat is maatschappelijk toch een grote waarborg waar de slachtoffers en nabestaanden zich zeker in kunnen vinden.”

Internering

De kamer voor de bescherming van de maatschappij, die deel uitmaakt van de strafuitvoeringsrechtbank, heeft beslist vandaag dat Kim De Gelder geïnterneerd zal worden. De nu 30-jarige De Gelder werd in 2013 veroordeeld tot levenslang voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde in 2009. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Victor Munster

    Moesten ze hem niet geïnterneerd hebben kwam hij binnenkort in aanmerking voor een voorwaardelijke invrijheidstelling. En eerlijk gezegd; waarom hebben zoveel mensen zulk een moeite om te aanvaarden dat dit het gedrag en de daden van een (nog altijd) gestoorde man waren? Ik begreep het eigenlijk ook niet dat hij destijds niet geïnterneerd werd, maar blijkbaar oordeelde justitie toen dat een asisenproces noodzakelijk was om de slachtoffers en de maatschappij een uitlaat te geven.

  • rony de bilde

    Als men de Gelder 15 jaar geleden geholpen had dan had hij nooit deze daden gepleegd er is meermaals vroeger door zijn ouders gepleit om hem op te nemen richt u pijlen op de mensen die hem nooit de kans gegeven hebben om een normaal persoon te zijn er zijn voorbeelden genoeg dat het systeem faalt met alle gevolgen vandien iemand die zo een feiten pleegt op jonge leeftijd is niet normaal

  • arthur hoorens

    Het leed vd slachtoffers mag nooit vergeten worden. Zijn ouders dragen een dubbele last, hun zoon die ontspoord is en het leed dat hij veroorzaakt heeft. Hijzelf is eveneens een slachtoffer van zijn psychishe problemen die niet ten volle werden onderkent. De tijd kan niet meer teruggedraaid worden. Een ziek mens heeft recht op een adequate behandeling, kerkers zijn niet meer van deze tijd.