Slachtoffers explosie Antwerpen geïdentificeerd: Belg van 39 en Afghaan van 26

Bob Van Mol

De dodelijke slachtoffers van de explosie aan de Paardenmarkt in Antwerpen zijn geïdentificeerd. Het gaat om een 39-jarige Belgische bewoner en een 26-jarige Afghaanse asielzoeker. Eerder op de avond meldde het Antwerpse parket dat de Afghaan illegaal in ons land verbleef, maar dat klopt dus niet.

Gisteren vond rond 21.30 uur een grote ontploffing plaats in een gebouw aan de Paardenmarkt. Dat pand is totaal verloren, de woningen links en rechts staan nog deels recht. Ook een pand aan de achterkant liep zware schade op. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en haalden verscheidene gewonden uit het puin. 

Oorzaak

De oorzaak van de explosie is nog niet duidelijk, maar de eerste elementen wijzen op een gasophoping. Vandaag doken getuigenissen op van onder meer een bewoner van een van de ingestorte panden, die naar eigen zeggen gisteren in de loop van de dag een gasgeur had waargenomen. Hij zou echter de hulpdiensten niet hebben gebeld, maar wel zijn huisbaas proberen te bereiken hebben. Distributienetbeheerder Eandis reageert de voorbije weken geen meldingen te hebben ontvangen van problemen met de gasleiding. Er hebben ook geen werkzaamheden plaatsgevonden, stelt het bedrijf.

Wat doen bij gasgeur?

Eandis stelt dat je best dit duidelijke stappenplan kan volgen als je een gasgeur opmerkt. "Maak geen vuur en doe lampen of elektrische apparaten niet aan of uit, draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht en open ramen en deuren", zegt Jean-Pierre Blomme van Eandis. "Ga vervolgens naar buiten, naar een plaats waar je het gas niet meer ruikt. Bel dan gratis naar ons nummer 0800 65 0 65. Die oproepen krijgen bij ons voorrang, we komen dan zo snel mogelijk ter plaatse." 

Photo News
Bob Van Mol8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jos Hosteyn

  Het paneel van de Rechtvaardige Rechters is terecht, het is hier onderen te vinden ...

 • Thierry Vansweevelt

  Natuurlijk zegt die dat dat krot in orde was. Men kan het niet meer nagaan!

 • Philomena Vanderweyen

  Wens alle gewonden van harte beterschap,hoop dat ze volledig kunnen herstellen.Voor de familie van de twee slachtoffers heel veel sterkte.

 • Jan Corneel

  Ik vraag mij af: exact hoeveel mensen zijn er het dak boven hun hoofd kwijt.

 • james vroman

  zeer vreemd verhaal die ontploffing ...