Slachtoffer van racisme op Pukkelpop reageert: "Dronken zijn is geen excuus"

Parket van Limburg start onderzoek

VTM NIEUWS
Een van de vrouwen die op Pukkelpop werd lastiggevallen, heeft gereageerd. "Het is de eerste keer dat ik me belaagd voelde in groep en in een omgeving waar we ons moesten amuseren", zegt de Franstalige Sarah aan RTL-TVI. "Er waren mensen die foto's wilden nemen met ons en mensen die een Nederlands lied zongen over Congo. Het was echt verschrikkelijk." Het parket van Limburg is een onderzoek gestart. De organisatie van Pukkelpop reageert verbolgen op het incident.

De vrouwen deden oorspronkelijk hun verhaal op de Instagram- en Twitter-accounts 'callmevirgo' en 'alienpizzasarah'. Ze vertellen dat ze gisteravond op Pukkelpop, tijdens het optreden van de Amerikaanse rapper Kendrick Lamar, geduwd en geschopt werden, dat er drankjes naar hen gegooid werden en dat er aan hun haren getrokken werd. "Ik werd behandeld als een dier in een kooi", schrijft een van hen. De jongeren die het op hen gemunt hadden, zouden te veel gedronken hebben, maar dat is voor de vrouw geen excuus, getuigt ze aan de Waalse zender.

"Ik vind dat mensen moeten opletten met wat ze zeggen, want dat kan sommige mensen veel pijn doen."

Ik werd behandeld als een dier in een kooi

Slachtoffer racistische koorzangen Pukkelpop

"Congo, Congo"

Op de accounts zijn beelden te zien van een groepje jongeren dat racistische koorzangen brengt. Daarbij zingen ze onder meer de tekst "Handjes kappen, de Congo is van ons". Een van hen zingt 'Congo, Congo', samen met nog ander racistisch gezang. Zijn vrienden lachen ermee en doen niets.

(In het filmpje zijn ook andere festivalgangers te zien die niets met de gezangen te maken hebben. Om hun privacy te vrijwaren hebben we ook hen anoniem gemaakt.)

"We probeerden dichter bij het hoofdpodium te geraken omdat mijn zus en ik anders niks zouden zien. Er was plaats genoeg. Maar vanaf toen barstte het echt los en die racisten lieten ons echt niet gerust. Iemand begon te zingen 'Congo is van ons' en deed Hitler-tekens naar ons, waar ik echt geen woorden voor heb. Ik begon me te ergeren en probeerde naar voor te geraken, toen een oudere man ons terug naar achter duwde en schopte."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Emotioneel kapot"

"Ik weet niet hoe ik me moet voelen, met mensen die aan mijn haar trekken en foto's met ons willen maken. De hoeveelheid beledigingen die we ik naar mijn hoofd heb gekregen is ongelooflijk." Uiteindelijk konden de gemoederen bedaard worden, maar volgens de vrouw was het optreden voor haar voorbij. "Iedereen liep daar maar wat in het wilde weg 'nigga' te roepen. De meesten kenden zijn nummers gewoon niet. De security bleef ons maar controleren, het was echt een zootje. Ik was emotioneel kapot. Ik heb de hele set gehuild. Ik voelde de slechte sfeer rond mij, wilde gewoon verdwijnen."

De Instagram-story van de twee accounts werd massaal gedeeld en een van de vrouwen liet weten dat ze contact zou opnemen met de politie en met Unia. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum heeft inmiddels bevestigd dat het een melding heeft ontvangen.

Het parket van Limburg is een onderzoek gestart, ook al heeft het nog geen concrete aangifte gekregen van mensen die zich benadeeld voelen. "Er is een recht van vrije meningsuiting in dit land. Soms gaat men die grens voorbij en begeeft men zich op het domein van strafrecht. Er zal nu eerst moeten worden onderzocht of dat gebeurd is", zegt woordvoerster Anja De Schutter van het Limburgse parket.

Intussen heeft ook de organisatie van Pukkelpop gereageerd op het incident. Ze verspreidde onderstaand communiqué: 

"We zijn absoluut verbolgen over het incident dat zich afspeelde tijdens het optreden van Kendrick Lamar", schrijft de Pukkelpoporganisatie. "Pukkelpop is een festival waar iedereen welkom is, ongeacht het geslacht, de taal, politieke overtuiging, raciale of etnische oorsprong, religie of levensbeschouwing, handicap, beperking, leeftijd of seksuele gerichtheid. Wij verwerpen elke vorm van fysiek of verbaal geweld, pesterijen en respectloos gedrag!"

"We zullen dit voorval verder onderzoeken en bekijken welke juridische stappen mogelijk zijn. Dit tolereren we niet, zulke individuen hebben geen plaats op Pukkelpop!"
334 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jaak Meykens

  Misschien even uw arrogantie eens afleggen en naar je eigen gedrag kijken....was helemaal niet fraai.

 • Heidi Werbrouck

  Zie open btief van ooggetuige. Gewoon zoeken op deze site naar pukkelpop. Een heel ander verhaal, misschien doorsturen naar Chokri en Unia.

 • kristof torfs

  Dat slachtoffer is wel dader hé. Die speelt gewoon een gemeen spel. Hopelijk wordt ze er zwaar voor gestraft.

 • Frans Wachterzele

  Het "slachtoffer" heeft haar twitter met haar haatdragende, racistische posts offline gehaald.

 • liliane vanthoor

  Hier wordt het woord racisme alweer misbruikt om media aandacht te krijgen, en de media trapt er weer met zijn beide voeten in. Kijk maar eens wat madam al op haar kerfstok heeft en zet dat ook in de krant, dan pas ben je bezig met objectief nieuws