Slachtoffer Nieuwpoort werd verrast tijdens tv-kijken: "Heel veel geluk dat er niet meer slachtoffers vielen"

Florian Van Eenoo photonews
Er is nog geen uitsluitsel over de oorzaak van de ramp met de torenkraan in Nieuwpoort waarbij één dodelijk slachtoffer is gevallen. "Er is een grondig onderzoek nodig. Ondertussen zoeken we een plaats om de kraan naar over te brengen voor verder onderzoek", zegt procureur Filip Jodts van het parket van Veurne, dat ook beslist heeft om het onderzoek naar een eerder incident met dezelfde kraan in te heropenen.

De bevoegde instanties gaven vandaag meer uitleg over de ramp aan de inwoners van de twee gebouwen waar gisteren een torenkraan op terecht kwam. Daarbij viel één dodelijk slachtoffer, drie anderen raakten gewond.

Het 75-jarige dodelijk slachtoffer zat op het moment van de ramp samen met haar echtgenoot televisie te kijken, toen ze door de klap de gewelven op zich kreeg. Ze stierf ter plaatse. Haar man (73) zat vlakbij en werd bedolven onder het puin. De brandweer moest hem met uitgraven. Hij ligt nog steeds in het ziekenhuis. Het levensgevaar is wel geweken.

Het lichaam van het 75-jarige slachtoffer kon nog niet uit het gebouw gehaald worden. Daarvoor moet het appartementsgebouw eerst gestabiliseerd worden. Uit het verder onderzoek is gebleken dat in totaal 22,5 ton op de flats viel. Vijf verdiepingen zijn volledig onbewoonbaar verklaard. De ravage is volgens de hulpdiensten enorm. "We hebben heel veel geluk gehad dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen in het gebouw en op straat", zeggen de hulpdiensten.

Procureur Filip Jodts, burgemeester Geert Vanden Broucke en brandweerkapitein Richard Vandenabeele.
Jelle Houwen Procureur Filip Jodts, burgemeester Geert Vanden Broucke en brandweerkapitein Richard Vandenabeele.

Eerder incident

Het parket zal het onderzoek naar het eerste incident op 12 november heropenen. "We zullen bekijken of het drama rechtstreeks kan gekoppeld worden aan de eerste problemen", zegt procureur Filip Jodts. Het dossier was eerder al afgesloten nadat de aannemer de nodige veiligheidsattesten kon voorleggen. 

"Het was toen geen strafdossier. We zullen nu alle beschikbare info van toen opvragen en samenvoegen met het huidige dossier", zegt procureur Jodts. "Het is belangrijk om na te gaan of er een rechtstreeks verband is tussen beide incidenten." 

Florian Van Eenoo photonews

Voor veel bewoners is het feit dat ze niet kunnen terugkeren naar hun instabiele flatgebouw een probleem, niet in het minst voor diegenen wiens flat beschadigd is. Maar voor enkele bewoners is het een extra groot probleem. Dat is zeker het geval voor de 63-jarige Freddy Van Goethem uit Aalst. Hij bracht de feestdagen door in de flat op de 7de verdieping van het gebouw. 

"Ik ben diabetes type-1 patiënt en moet dringend aan mijn spuiten raken", zegt hij. "Ik moet viermaal daags een spuit zetten en ben dus eigenlijk al te laat. Bovendien zijn die spuiten eigenlijk oorspronkelijk afkomstig van Amerika. Dat is nu dus mijn grootste probleem: ik moet heel dringend aan mijn dosissen raken. Ik heb mijn probleem voorgelegd op het infomoment voor de bewoners en ze beloven mij een snelle oplossing."

We zijn letterlijk van de grond gevlogen toen het gebeurde. Het leek wel een aardschok. Echt heel eng om mee te maken.

Bewoner Freddy Van Goethem

"Het ziekenhuis van Aalst dat mij begeleidt zal zo snel mogelijk contact opnemen met het ziekenhuis en een apotheker hier zodat zij de juiste samenstelling snel kunnen maken. Dan zullen ze mijn spuiten bezorgen. Ik hoop dat het snel na de middag kan want heb die spuiten echt nodig."

Freddy Van Goethem uit Aalst was in het flatgebouw aanwezig toen de kraan op het gebouw viel.
Jelle Houwen Freddy Van Goethem uit Aalst was in het flatgebouw aanwezig toen de kraan op het gebouw viel.

"Leek wel aardschok"

"Ik vind wel dat ze ons goed opvangen en informeren. Afgelopen nacht verbleven we in een hotel en dat zal deze nacht wellicht ook weer zo zijn. We verbleven op de 7de verdieping, naast een flat waar een tegengewicht in gevallen is en waar een groot gat gaapt. We waren thuis en zaten tv te kijken. We zijn letterlijk van de grond gevlogen toen het gebeurde. Het leek wel een aardschok. Echt heel eng om mee te maken." 

"Voorlopig kunnen we niet naar huis want het gebouw is instabiel. We mogen ook niet naar onze auto die in de ondergrondse parking staat. Een domper op de feestdagen, maar gelukkig kunnen wij het wel nog navertellen", besluit Freddy.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  De bouwwoede eist een slachtoffer aan de betonnen Belgische kust!

 • gustaaf van bever

  Zelf dat ene slachtoffer is er één teveel! Mijn oprecht medeleven met de getroffen familie..

 • geert calu

  en nu nog wat hoger bouwen aan de kust, komt allemaal wel in orde, sterkte aan de slachtoffers en familie

 • didier de coster

  overal appartementen en wooncomplexen , weg met de echte dorpen , beton gieten , asociaal zijn , ikke en ikke mentaliteit , arme kinderen , meen dit

 • Katrien Janssens

  onze deelneming aan de families van de slachtoffers. Wat een tragedie!! Chapeau voor de hotelmanager van ibis styles Nieuwpoort die haar deuren wagen wijd heeft opengezet voor de betrokkenen, dit getuigt van de ware magie van kerst! Een gouden hart! Aan diegene die verantwoordelijk zijn, jullie grootste zorg is hoeveel mensen krijgen we op 1m2 aan miljoenen €’s, terwijl jullie prioriteit toch wel veiligheid had moeten zijn!! Veel succes allemaal!