Slachtoffer naaktfoto's getuigt: "Ik was toen amper 15 jaar"

VTM Nieuws
"Ik denk dat er iemand op mijn profiel is geweest en die foto's heeft overgenomen." Een meisje van twintig jaar getuigt aan VTM NIEUWS dat ze een van de slachtoffers is van het ondergrondse netwerk dat naaktfoto’s en filmpjes uitwisselt. "Toen de foto's getrokken werden, was ik amper vijftien jaar", vertelt ze anoniem.

Honderden Vlaamse meisjes zijn, zonder dat ze het weten, het slachtoffer van een ondergronds netwerk dat naaktfoto’s en -filmpjes uitwisselt. Dat blijkt uit een onderzoek van VTM NIEUWS en het Nederlandse RTL Nieuws. In totaal circuleren er meer dan 5.000 naaktfoto’s op de afgeschermde website, die door duizenden gebruikers worden geruild en verhandeld. Het parket is een onderzoek gestart.

Minderjarig

Het slachtoffer dat getuigt is momenteel twintig jaar, maar op de foto’s die van haar verspreid worden, was ze amper veertien of vijftien jaar en dus minderjarig. "Ik was erg geschrokken, want ik had er nog nooit eerder aan gedacht dat iemand die in zijn bezit kon hebben", vertelde het meisje toen de geïnfiltreerde journalist haar liet weten dat er naaktfoto’s van haar circuleren. Ze dacht dat die enkel op haar gsm stonden.

“Het gaat over foto’s van mijn gezicht, van mijzelf met ondergoed en zonder kleren. Er zijn zelfs foto’s van mij met mijn stiefzusje bij”, vertelt het slachtoffer. “Het is eng om te weten dat iemand die foto’s in zijn bezit heeft.”

Er zijn zelfs foto’s van mij met mijn stiefzusje bij. Het is eng om te weten dat iemand die foto’s in zijn bezit heeft.

Gehackt profiel

Volgens de twintigjarige moet iemand ingelogd zijn op haar profiel en is de enige manier waarop de foto’s verspreid konden raken, door hacking. “Het enge aan de hele situatie is dat ik die foto’s enkel naar mijn vriend heb gestuurd, in vertrouwen. En ik weet zeker dat hij daar niets mee gedaan heeft”, vertelt ze.

"Ik kreeg vaak mailtjes dat mijn wachtwoord veranderd was of dat ik mijn wachtwoord moest herstellen, maar ik heb dat genegeerd omdat dat ik dacht dat het niets speciaals was", vertelt ze. Het slachtoffer vertelt dat ze ervan uitging dat haar profielen goed beveiligd waren. Ze is dan ook erg geschrokken dat ‘iedereen’ zonder meer aan haar privégegevens raakt. “Al mijn gegevens staan op mijn privé-account en ik stuur ook verschillende zaken naar andere mensen. Het is eng om te weten dat iedereen daaraan kan”, klinkt het.

Ik zou nu iedereen afraden om zulke foto’s te trekken. Er lopen hele rare mensen rond.

“Ik denk dat de meeste mensen van mijn leeftijd mij wel begrijpen, want veel mensen doen aan sexting”, vertelt het slachtoffer. Maar op de vraag of ze nog zo’n foto’s zou nemen antwoordt ze duidelijk ‘nee’. “Nu zou ik afraden aan iedereen om zulke foto’s te trekken. Er lopen hele rare mensen rond.”

Politie

“De persoon die de foto’s van mijn profiel heeft gehaald, moet hier zeker voor gestraft worden”, klinkt het nog. “Ik ben alvast naar de politie gestapt en die heeft een pv opgesteld."
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Winters

  het maakt niet uit waarom zedat gedaan heeft, dat is haar volste recht. dat iemand het lef heeft om in te breken op haar persoonlijke spullen en daarna alles openbaar te zetten, dat is schandalig en zulke mensen moeten zwaar gestraft worden. het is niet omdat we iets in prive doen dat iemand het recht zou hebben om dit openbaar te maken. we geven hier te vaak het slachtofferde schuld

 • Patrick De pauw

  Oei wordt het ijzer te heet onder haar gat?waarom maak je naaktfoto van jezelf ga voor de spiegel staan en je kijkt naar jezelf!een foto maak je omdat te kunnen laten zien aan?en nu komen klagen!exhibitionisme dat doen mannen maar meer en vel vrouwen zeker wanneer zij denken niet meer in de markt te liggen dus ?

 • andre martin

  Ik vraag mij nog altijd af waarom men dergelijke foto's van zijn eigen maakt en dan nog op internet plaatst. Als je dan dom genoeg was om dergelijke dingen te doen moet je nu niet meer klagen en zagen. Gedane zaken nemen geen keer.

 • René Toeters

  Ben 55 dus ga nu zeker geen naaktfoto's meer maken, maar leg mij eens uit waarom iemand dit wél doet! Zijn ze nu nog niet genoeg verwittigd!

 • Patrick Kelchtermans

  ze weet zeker dat haar vriendje het niet gedaan heeft... aandoenlijk, zoveel naïviteit, maar meisje, een naaktfoto is voor een man een trofee en met een trofee moet worden opgeschept. Moet. Koste wat het kost, zelfs wanneer je nog een relatie hebt en zelfs wanneer hij beweert je graag te zien. Laat staan wanneer het gedaan is. En al helemaal wanneer jij het hebt uitgemaakt. Arme jeugd die zonder begeleiding moet opgroeien in dit a-social-media-tijdperk