Slachtoffer naaktfoto's getuigt: "Ik was toen amper 15 jaar"

VTM Nieuws
"Ik denk dat er iemand op mijn profiel is geweest en die foto's heeft overgenomen." Een meisje van twintig jaar getuigt aan VTM NIEUWS dat ze een van de slachtoffers is van het ondergrondse netwerk dat naaktfoto’s en filmpjes uitwisselt. "Toen de foto's getrokken werden, was ik amper vijftien jaar", vertelt ze anoniem.

Honderden Vlaamse meisjes zijn, zonder dat ze het weten, het slachtoffer van een ondergronds netwerk dat naaktfoto’s en -filmpjes uitwisselt. Dat blijkt uit een onderzoek van VTM NIEUWS en het Nederlandse RTL Nieuws. In totaal circuleren er meer dan 5.000 naaktfoto’s op de afgeschermde website, die door duizenden gebruikers worden geruild en verhandeld. Het parket is een onderzoek gestart.

Minderjarig

Het slachtoffer dat getuigt is momenteel twintig jaar, maar op de foto’s die van haar verspreid worden, was ze amper veertien of vijftien jaar en dus minderjarig. "Ik was erg geschrokken, want ik had er nog nooit eerder aan gedacht dat iemand die in zijn bezit kon hebben", vertelde het meisje toen de geïnfiltreerde journalist haar liet weten dat er naaktfoto’s van haar circuleren. Ze dacht dat die enkel op haar gsm stonden.

“Het gaat over foto’s van mijn gezicht, van mijzelf met ondergoed en zonder kleren. Er zijn zelfs foto’s van mij met mijn stiefzusje bij”, vertelt het slachtoffer. “Het is eng om te weten dat iemand die foto’s in zijn bezit heeft.”

Er zijn zelfs foto’s van mij met mijn stiefzusje bij. Het is eng om te weten dat iemand die foto’s in zijn bezit heeft.

Gehackt profiel

Volgens de twintigjarige moet iemand ingelogd zijn op haar profiel en is de enige manier waarop de foto’s verspreid konden raken, door hacking. “Het enge aan de hele situatie is dat ik die foto’s enkel naar mijn vriend heb gestuurd, in vertrouwen. En ik weet zeker dat hij daar niets mee gedaan heeft”, vertelt ze.

"Ik kreeg vaak mailtjes dat mijn wachtwoord veranderd was of dat ik mijn wachtwoord moest herstellen, maar ik heb dat genegeerd omdat dat ik dacht dat het niets speciaals was", vertelt ze. Het slachtoffer vertelt dat ze ervan uitging dat haar profielen goed beveiligd waren. Ze is dan ook erg geschrokken dat ‘iedereen’ zonder meer aan haar privégegevens raakt. “Al mijn gegevens staan op mijn privé-account en ik stuur ook verschillende zaken naar andere mensen. Het is eng om te weten dat iedereen daaraan kan”, klinkt het.

Ik zou nu iedereen afraden om zulke foto’s te trekken. Er lopen hele rare mensen rond.

“Ik denk dat de meeste mensen van mijn leeftijd mij wel begrijpen, want veel mensen doen aan sexting”, vertelt het slachtoffer. Maar op de vraag of ze nog zo’n foto’s zou nemen antwoordt ze duidelijk ‘nee’. “Nu zou ik afraden aan iedereen om zulke foto’s te trekken. Er lopen hele rare mensen rond.”

Politie

“De persoon die de foto’s van mijn profiel heeft gehaald, moet hier zeker voor gestraft worden”, klinkt het nog. “Ik ben alvast naar de politie gestapt en die heeft een pv opgesteld."
55 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jean-Pierre Vercruysse

  Een mogelijkheid welke hier niet aangehaald is: bewerkingen met bv Photoshop of een andere foto bewerkingsprogramma. Het volstaat van op een website een foto van een naakte persoon te hebben en een gewone foto van iemand die gekleed is. Het hoofd van de gewone gekleden persoon te bewerken en te kopiëren naar een naaktfoto van iemand waar het hoofd fotografisch weggewerkt werd. Ok men moet voldoende kennis hebben van dergelijk programma's, maar het kan!

 • Sven Bossaerts

  Er waren signalen dat ze haar wachtwoord van haar account moest veranderen, want dat er blijkbaar dus verdachte activiteiten waren waargenomen. Redelijk stom om dat te negeren?

 • Andy Verachtert

  God weet wat voor idiote zaken ze nog allemaal uitgespookt heeft. "Amper" 15 jaar ? Wie oud genoeg is om met de fiets door het verkeer te fietsen, is ook oud genoeg om haar kleren aan te houden.

 • Artuur Lemmens

  Facebook is een open boek. Iedereen zal nu toch al wel door hebben dat iedereen daarin lekker kan rondsnuffelen. En naar een vriendje sturen...hahaha, nogal naïef

 • Chris Hom

  Foto's doorsturen naakt of in lingerie, een duckface opzetten en ze denken dat ze "hot" zijn. En dan jammeren ... altijd de fout van een ander zekers!