Slachtoffer Franken nam tot 25 valiumpillen per dag: "Dat is extreem hoog"

De beschuldigde Tania Schauvliege.
BELGA De beschuldigde Tania Schauvliege.
Adrianus Franken, de 71-jarige man die volgens het openbaar ministerie in 2013 werd omgebracht door Tania Schauvliege, nam "op slechte dagen" tot 25 valiumpillen per dag. Volgens de gerechtstoxicoloog was dat aantal "extreem hoog", maar de huisarts die de pillen voorschreef, getuigde voor het hof van assisen dat de man "dat nodig had om te kunnen functioneren".

Schauvliege belde op 27 januari 2013 rond 2 uur 's morgens naar de politie en zei dat Franken bebloed op de grond lag en waarschijnlijk dood was. De hulpdiensten konden alleen het overlijden van de man vaststellen. Hij had talrijke traumatische letsels ter hoogte van het hoofd en de handen.

Uit het bloed- en urinestaal van Schauvliege werd duidelijk dat de vrouw gedronken had. "Toxicologisch onderzoek toont aan dat, op het ogenblik van de verwittiging van de politie, de hoeveelheid alcohol in het bloed van Tania Schauvliege 1,81 promille bedraagt, hetgeen bij 82 procent van de normale personen wijst op een staat van dronkenschap. Bovendien is er een hoge hoeveelheid diazepam of benzodiazepine afkomstig van valium aangetoond", zo bleek uit het onderzoek van toxicoloog Willy Lambert.

Het toxicologisch onderzoek toonde ook aan dat het slachtoffer niet gedronken had. Er werd wel "een toxische hoeveelheid benzodiazepines" afkomstig van valium aangetroffen. Volgens de toxicoloog was het aantal voorgeschreven valiumpillen "extreem hoog", maar de huisdokter verdedigde zich voor het hof van assisen.

"Ik wil weten waarom die man zoveel valium nam. Als hij een slechte dag had, nam hij er 25", zei assisenvoorzitter Jean Libert. "Daar heb ik geen weet van", reageerde de huisarts. "Zes tot acht per dag, soms tien dat kan. Dat was noodzakelijk in zijn geval. We hebben heel dikwijls proberen te verminderen maar dat is nooit gelukt. Er was ook een gewenning ontstaan. Hij had dat nodig om te kunnen functioneren. Hij was inwendig onrustig en had valium nodig om te kunnen slapen, eten, of het huis uit te komen." Gevraagd door de voorzitter om Schauvliege te omschrijven, antwoordde de man alleen dat het een "eigenzinnige" vrouw was.

Woensdag komen onder meer de gerechtspsychiaters aan het woord. Het arrest wordt vrijdag verwacht.