Slachtoffer David Van de Steen krijgt nieuwe tip over Bende van Nijvel: "Lid van staatsveiligheid verwittigde zijn familie om niet naar Delhaize Aalst af te zakken"

David Van De Steen.
Belga / Photonews David Van De Steen.
David Van de Steen heeft recent een nieuwe tip binnengekregen over de bende van Nijvel. Een man van de staatsveiligheid zou op de hoogte geweest zijn van de aanslag op de Delhaize op zaterdag 9 november 1985 in Aalst. Hij verwittigde zijn familie uit Aalst om niet meer naar de supermarkt af te zakken. 

De familie van het ex-lid van de staatsveiligheid bevestigde het verhaal aan David na dat hij zelf op onderzoek is gegaan. “Ik hoorde de tip waaien en heb het verder onderzocht en dan bevestiging gekregen”, klinkt het. Zij leven nog, maar de man van de staatsveiligheid is al overleden. “We hebben de tip meteen doorgegeven om verder te laten onderzoeken,” aldus Van de Steen.

Het verhaal zou ook door een politieagent bevestigd zijn. Als dit klopt, zou de Staatsveiligheid niets gedaan hebben om de feiten te voorkomen. Het federaal parket zou de tip onderzoeken, maar vroeg niet naar de coördinaten van de bron. 

"Is hoop wel terecht?"
Geen wonder dus dat Van de Steen nog steeds vindt dat tips over de Bende van Nijvel niet ernstig worden genomen. "Is de hoop op een nieuwe dynamiek in het onderzoek wel terecht?", vraagt hij zich af. 

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel blijft immers ook in handen van Martine Michel, de onderzoeksrechter in Charleroi. Van de Steen zag het dossier liever in Brussel behandeld.

Het nieuws werd bekendgemaakt na een informatievergadering van het federaal parket. "De bedoeling was niet om een stand van zaken te geven over het onderzoek, maar om de slachtoffers te informeren over hun rechten", aldus het parket.
112 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Mijn vraag is dan in dit geheel, hoe groot is het belang van België om, als de aanwijzingen kloppen, dit in een grote doofpot te stoppen, en met welk belang?

 • albert laurent

  Beste David man, je zal nooit de waarheid van al dit zinloos geweld kennen of te weet komen.Dit is een politieke beerput die geweldig ,maar dan ook uitzonderlijk stinkt,en mag gewoon niet uit komen.Van Rossem heeft ooit iets laten vallen, maar daar gaat niemand op in.

 • Cédric Nuyts

  GALIO zat erachter dat weet iedereen die een beetje research doet

 • Diane Bernaerts

  Ik begrijp écht niet waarom Casteels de (vermoedelijke) daders zo hardnekkig blijft in bescherming nemen. Omdat ze van extreemrechtse signatuur zijn? @Jan Boden: er is nog een ander fossiel in leven, toenmalig minister van BZ én oprichter van de Cepic: Charles-Ferdinand Nothomb!

 • Johan Meulenbergs

  Beseft die sukkelaar nu nog steeds niet dat dat nooit zal uitkomen .. zoekt wat media-aandacht samen met Jef Vermassen. In het verhaal van Jan Boden zit mss wel een grond van waarheid in, wie weet.