Slachtoffer CO-vergiftiging mee aansprakelijk voor dood door drugsgebruik

ANP
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Ludo D.F. (58) uit Zoersel veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan de helft effectief, en 9.000 euro boete voor het onopzettelijk doden van een huurster. De vrouw was twee jaar geleden gestorven aan de gevolgen van een CO-vergiftiging. De rechtbank stelde het slachtoffer wel mee aansprakelijk, omdat ze onder invloed van amfetamines was.

Ilse V.D.W (30) werd op 2 januari 2013 dood aangetroffen in de douche van haar appartement in Zoersel. De autopsie toonde aan dat ze gestorven was aan de combinatie van een amfetamine-intoxicatie met een CO-vergiftiging. Dat laatste werd veroorzaakt door een slecht werkende schouw en een beperkte luchttoevoer in de badkamer.

Ludo D.F. was op de hoogte van het risico op CO-vergiftiging: hij had het pand zelf gebouwd, had eerdere klachten en vaststellingen genegeerd en had zijn huurders geadviseerd om te douchen met de deur open.

De rechtbank vond echter dat het slachtoffer ook in de fout was gegaan door haar amfetaminegebruik. Ze werd daarom voor de helft mee aansprakelijk gesteld, waardoor de nabestaanden ook de helft minder schadevergoeding kregen. De rechtbank kende hen in totaal bijna 114.000 euro toe.

Na de dood van het slachtoffer had de Wooninspectie het hele gebouw gecontroleerd. Het pand bleek in strijd met de vergunning, want die was afgeleverd voor een eengezinswoning, terwijl er zes appartementen in waren ondergebracht. Die vertoonden bovendien ook gebreken, waaronder schimmelvorming en gevaar voor elektrocutie en CO-vergiftiging.

De beklaagde moet zijn pand een andere bestemming geven of binnen het jaar slopen op straffe van een dwangsom van 150 euro per dag vertraging.