Slachthuizen willen overtollig varkensvlees massaal invriezen

Shutterstock
De slachthuizen en de vleesverwerkers dreigen door de coronacrisis overspoeld te worden met een overaanbod aan varkens. Ze dringen aan op Europese steun om het vlees massaal in te vriezen en zo de prijzen op de markt te helpen stabiliseren.

Na de aardappelsector is het aan de varkenssector om aan de alarmbel te trekken. De afgelopen weken ging de prijs voor varkensvlees in vrije val. De vrees bestaat dat die prijzen de volgende weken nog meer zullen dalen en voor een prijsschok in de sector zullen zorgen.

Door de coronacrisis is de markt plots een pak kleiner geworden, zegt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van FEBEV (Federatie van het Belgisch Vlees). Er is in eigen land geen afzet meer mogelijk in de horeca, terwijl de concurrentie op de Europese markt is toegenomen. Andere Europese landen kunnen bovendien nog exporteren naar China. Belgische bedrijven kunnen dat niet: door de aanwezigheid van de Afrikaanse varkenspest in ons land blijven voorlopig de Chinese grenzen op slot voor Belgisch varkensvlees. 

Het gevolg van dat hoge aanbod en de dalende vraag is een ineenzakkende prijs. Waar eind 2019 nog 1,45 à 1,76 euro per kilogram varkensvlees werd betaald, is dat de voorbije weken gedaald naar 1,10 euro. "Elke week gaat er ongeveer 10 cent af", aldus Gore.

Een bijkomend probleem is dat het aanbod van varkens vanuit de landbouwbedrijven richting de slachterijen maar blijft komen. "Je kunt de varkensproductie niet zomaar afremmen. Dat duurt maanden", klinkt het bij FEBEV.

Overheidssteun  

Daarom vraagt de sector overheidssteun. De federatie wil dat België bij Europa aandringt om private opslag voor varkensvlees mogelijk te maken, net zoals het vandaag al kan voor bijvoorbeeld rund. Varkensvlees zou dan 3 à 6 maanden kunnen opgeslagen worden in diepvriescellen. Van zodra de prijzen weer aantrekken, kan het vlees opnieuw op de markt worden gebracht. De slachterijen en verwerkers kunnen dan aanspraak maken op een onkostenvergoeding voor de stockage.
Een andere optie is om, in navolging van de aardappelsector, wekelijks enkele tonnen varkensvlees te laten opkopen door de overheid. Dat vlees kan dan naar de voedselbanken. 
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elke Van den Bossche

  Enkel kweken voor eigen land. Dan komt dat de natuur ook nog eens ten goede. Er wordt nu al zoveel weggegooid wat klanten niet kopen.. Zitten we sowieso al niet een beetje met overproductie? Ik heb het er wat moeilijk mee dat zoveel dieren dood moeten om dan uiteindelijk in de vuilnis te belanden.

 • tony decabooter

  Minder varkens kweken lijkt mij de oplossing ,bij ons in de buurt gaat bvba de linde nog een varkens stal bij bouwen , niet te geloven !

 • Peggie Van Audenhove

  Stop de overproductie, de lijdensweg die deze zeer intelligente dieren moeten meemaken is mensonterend. Beperk de aantallen die de kwekers mogen aanbieden aan de slachthuizen en ze zijn automatisch verplicht om minder dieren te kweken. En dat de prijzen zouden crashen daar is althans bij de beenhouwer of in de supermarkten niets van te merken. Zoveelste schandaal in de vleesindustrie. En de belastingbetaler zal er weer voor opdraaien dmv staatssteun!

 • Rudi Desmet

  Mag men dan ontdooit vlees opnieuw invriezen ?? Ik betaal graag iets meer voor vers vlees die ik dan kan opslaan in mijn vriezer.

 • marc Deglin

  dus in de toekomst verkoopt geen enkele beenhouwer nog vers ? enkel ontdooit vlees ? aan de volle pot ? en je kunt dat niet meer invriezen , want ontdooit vlees mag niet opnieuw worden ingevroren.