Slaagcijfers inburgeraars dalen jaar na jaar

Illustratiebeeld.
Arie Kievit Illustratiebeeld.
De slaagcijfers voor het onderdeel ‘Nederlands’ in het inburgeringstraject gaan de afgelopen jaren in dalende lijn. Dat blijkt uit het antwoord van Integratieminister Bart Somers (Open Vld) op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang).

Waar in 2016 nog 85 procent van de inburgeraars slaagde voor het onderdeel Nederlands, slaagde dit jaar slechts 68 procent. De cijfers zitten al jaren in dalende lijn: in 2017 rondde 81 procent van de inburgeraars het onderdeel Nederlands met succes af, in 2018 en 2019 ging het nog om 75 procent. 

Het Vlaams Belang pleit er daarom voor om de inburgeringstrajecten niet langer te financieren met publieke middelen. “Deze cijfers zijn hallucinant aangezien Inburgering steeds meer belastinggeld opslorpt”, vindt Van Rooy. “Nog altijd draait onze samenleving op voor meer dan 90 procent van de totale kostprijs van elk inburgeringstraject. Zeker in een tijd waarin elke euro belastinggeld twee keer moet worden omgedraaid, is dit onrechtvaardig”, klinkt het.

Boetes

Van Rooy pleit daarnaast voor “de onverbiddelijke intrekking van de verblijfsvergunning voor inburgeraars die hun verplichtingen niet nakomen.” Het aantal uitgeschreven boetes voor inburgeraars die hun verplichtingen (het regelmatige bijwonen van de lessen, red.) niet nakomen zit namelijk in de lift. In 2016 ging het om in totaal 610 uitgeschreven boetes, terwijl het er in 2019 al 848 waren. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn al 417 boetes uitgeschreven.

Sam Van Rooy.
BELGA Sam Van Rooy.31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Norbert Bauwens

  Onze regering moet het voorbeeld van Australië volgen. Daar kom je niet in als je de taal niet spreekt, geen gels of geen werk of geen woonst hebt . Je moet er ook bewijzen dat je 2 jaar van uw eigen middelen kunt leven zonder tussenkomst van dop of ziekenkas.. In Europa bestaan organisatie's die dik betaald worden om ze met schepen van de overkant van de Middellandse zee te gaan ophalen zodat ze ao rap mogelijk van onze voordelen kunnen genieten zonder werken.

 • Bernard Loncke

  Nog altijd draait onze samenleving op voor meer dan 90 procent van de totale kostprijs van elk inburgeringstraject! Ook de OCMW's gaan er onderuit want die 10-15% vreemdelingen kosten 75% uitgaven OCMW terwijl 25% overblijft voor de 85-90 % eigen volk. De waarheid is wat het is ...Maar niemand durft het te zeggen!

 • Norbert Bauwens

  Die weten al dat dit binnen enkele jaren niet meer gaat nodig zijn.. Nog 15 jaar en ze zijn in een voldoende meerderheid om de zaak over te nemen en dan mogen wij inburgeren. Ik ben al een Cursus Arabisch aan het volgen...(zucht)

 • Etienne Van de Velde

  Waarom zouden ze nog de moeite doen, ze zien dat ze toch alles op een presenteerblaadje aangeboden krijgen, ze worden beter ingelicht dan de eigen bevolking. Hoe komt het dat de afkomst meestal bepaald hoe ze zich integreren, bijna nooit problemen met Aziaten.. of krijgen die te weinig hulp?

 • Rony Casteur

  Inburgering, wat is dat? Met Vlamingen lachen?