Skeyes start procedure voor bouw digitale controletorens op Belgische luchthavens

Belga
Begin volgende maand start skeyes de procedure op om digitale controletorens te bouwen voor de zes Belgische luchthavens. De luchtverkeersleider trekt daarvoor 24 miljoen euro uit, zo maakte hij vandaag bekend.

Digitale controletorens bestaan uit een controlecentrum op afstand en camera’s op de luchthavens, in plaats van de uitkijkpost van de klassieke controletorens. Vanuit digitale torens kunnen luchtverkeersleidingsdiensten aangeboden worden op verschillende luchthavens vanuit één enkel controlecentrum met verhoogde luchtvaartveiligheid dankzij augmented reality.

Hoeveel controlecentra er zullen komen ter vervanging van de klassieke controletorens op elk van de zes luchthavens, is nog niet duidelijk. “Dat zal deel uitmaken van de aanbesteding”, zegt skeyes-woordvoerder Dominique Dehaene.

Begin maart zal skeyes de aanbesteding uitschrijven en eind dit jaar wil de luchtverkeersleider het contract toekennen, om de digitale controletorens daarna geleidelijk uit te rollen. “De voorwaarden en de planning van de uitvoering zullen besproken worden met de uitbaters van de luchthaveninfrastructuur, rekening houdend met de noodzaak om de huidige torens te vernieuwen”, klinkt het in een mededeling.

Staking krokusvakantie

Bij skeyes vindt morgen om 15 uur ook een verzoeningsvergadering plaats, zegt woordvoerder Dominique Dehaene. Het overleg komt er nadat de christelijke vakbond vorige week opnieuw een stakingsaanzegging had ingediend, waardoor de luchtverkeersleiders aan het einde van de krokusvakantie zouden kunnen staken.

ACV Transcom diende de stakingsaanzegging in nadat de directie volgens vakbondsman Kurt Callaerts vrijdag “contractbreuk” had gepleegd tijdens een paritair comité. De onenigheid draait rond de manier waarop de luchtverkeersleiders “premie-uren” die ze toegekend kregen, kunnen opnemen. Volgens de vakbond wil de directie eerder gemaakte afspraken terugdraaien.

Volgens Callaerts dekt de aanzegging stakingen vanaf 29 februari.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marc Rooms

    Digitale torens zullen waarschijnlijk niet om de haverklap staken. Maar er zijn natuurlijk nog de bagagisten, de security, de politie en de douane om de reiziger te pesten.