Skelet van vinvis Leo opgehangen in Sint-Baafskathedraal

James Arthur
In de Gentse Sint-Baafskathedraal is het skelet opgehangen van Leo, de vinvis die twee jaar geleden in de haven van Gent op de voorboeg van een vrachtschip binnenkwam. Het skelet wordt naar aanleiding van het tweehonderdjarig bestaan van de Gentse universiteit zes maanden in de kathedraal tentoongesteld.

De gewone vinvis of baleinwalvis van 12 meter lang kwam op 9 november 2015 de Gentse haven binnen. Het dier werd vermoedelijk aangevaren aan de ingang van het Westelijk Kanaal of de Golf van Biskaje. De Gentse universiteit voerde er onderzoek op uit en maakte het karkas volledig schoon.

'Her-bedenken'

Het maakt deel uit van de collectie van het Gents Universiteitsmuseum (GUM) dat voor de 200ste verjaardag zijn academische erfgoedcollecties uitzendt naar vier cultuurhuizen in Gent. "In de Sint-Pietersabdij, het Museum Dr. Guislain, het Design Museum Gent en de Sint-Baafskathedraal gaan wetenschappelijke objecten in dialoog met hun nieuwe omgeving. De bezoeker krijgt de kans om de voorwerpen vanuit inspirerende, vaak onverwachte invalshoeken te her-bedenken", zegt de Gentse universiteit.

De co-curator van de tentoonstelling in de Sint-Baafskathedraal is dichter Peter Verhelst. "Een gevoel van onmacht omschrijft nog best de emotie die het aanspoelen van deze dieren blijft opwekken. Een menselijke respons die mogelijk zijn oorsprong vindt in herinneringen uit ons collectief geheugen waarbij tot in de Middeleeuwen het aanspoelen van walvissen negatieve toekomstvoorspellingen inhield."
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • VALOREDIVERITA

  Beste Rik Bic, je hebt gelijk, ik heb me slecht uitgedrukt ik ben niet beledigd en ook cultuur minded. Maar het is wel moeilijk om met de dogma's en afgoderij geconfronteerd te worden van levende godsdiensten als je familie er generaties geleden door verstoten en geliquideerd werd vergeven kan vergeten niet. Het skelet zou zich beter op een neutrale plaats bevinden want heeft geen relatie tot de plek waar het hangt. Buiten dan dat de christenen het verhaal van Jonas aanhangen.

 • Rik Bic

  Als atheïst heb ik helemaal geen probleem om een gebedshuis te betreden. De Europese kathedralen zijn pareltjes van vakmanschap. Ik kan daar volop van genieten alhoewel ik niet in God geloof. Ik word ook ontroerd door Bach ( Mattheuspassie ). Dit is Cultuur en geen belediging. Duh ....

 • Jakke Troost

  Altijd dat gezaag over kostenplaatjes. Ik wordt daar moe van. Mensen die dat skelet daar hebben opgehangen zijn daar waarschijnlijk voor betaald en zullen dat geld terug in de economie pompen. Ik vind het mooi, het kan ons iets bijleren over de natuur en het is een mooie invulling voor een ruimte die anders toch voor niets anders gebruikt wordt.

 • VALOREDIVERITA

  Wordt je als atheïst verplicht om in een gebedshuis naar het skelet van een groot zoogdier te gaan kijken als dat je interesseert? Wat een belediging...

 • schaapje

  persoonlijk vind ik geen plaats om een skelet op te hangen!