Sjoemelende ex-politiecommissaris veroordeeld tot 2 jaar cel

belga
Het hof van beroep in Antwerpen heeft Wilfried Nelissen (41), gewezen commissaris bij de politiezone van Borgloon, gisteren veroordeeld tot twee jaar cel en 6.000 euro boete, omdat hij meermaals gesjoemeld had met processen-verbaal. Hij werd ook voor tien jaar uit zijn rechten ontzet, wat zijn toekomst bij de politie hypothekeert. Acht andere politiemensen, onder wie ook ex-korpschef Benny Reenaers, kregen zes maanden cel - al dan niet met uitstel - of een opschorting, omdat ze hun medewerking aan het gesjoemel hadden verleend.

Nelissen was tegen twee vonnissen in beroep gegaan. De correctionele rechtbank van Tongeren had hem in november 2013 veroordeeld in drie zaken waarin er telkens valse processen-verbaal werden opgesteld na een verkeersongeval. Zo had hij in juli 2007 wellicht een ree aangereden, maar had hij in het pv geschreven dat het om een overstekende herdershond ging, zodat de verzekering zijn schade zou vergoeden. Hij kreeg toen alles samen zesendertig maanden cel, waarvan dertig effectief.

In maart 2014 kwam er nog eens twaalf maanden bij, omdat hij schade aan zijn Audi A4 voor beroepsschade had willen laten doorgaan, door valselijk te beweren dat zijn auto gesaboteerd werd door het criminele milieu. Het hof voegde gisteren de vier zaken samen en sprak één straf uit, die dus lichter uitviel dan de straffen die hij in eerste aanleg had gekregen.

In een vijfde zaak werd Benny Reenaers veroordeeld tot zes maanden cel, omdat hij in het pv over een verkeersongeval met zijn dienstwagen valselijk gesteld had dat er enkel stoffelijke schade was, terwijl er ook een gewonde was gevallen. Hij krijgt die straf bovenop een eerdere veroordeling door het hof van beroep tot twee jaar cel, waarvan een jaar effectief, voor onder meer aanranding van de eerbaarheid, schriftvervalsing en verduistering.