Site voormalige Suikerfabriek Veurne verkocht voor 8,5 miljoen euro

Deze archieffoto toont hoe bieten de fabriek binnenrollen. (foto Maenhoudt)
UNKNOWN Deze archieffoto toont hoe bieten de fabriek binnenrollen. (foto Maenhoudt)

De West-Vlaamse Intercommunale (WVI) heeft de 46 ha grote site van de voormalige Suikerfabriek Veurne aangekocht voor 8,5 miljoen euro.

Bestemming
Van de site wordt een derde ingekleurd als woongebied, een derde als industriegebied en een derde als natuurgebied. De WVI zal in samenspraak met de stad instaan voor de invulling en realisatie van het grootste project in Vlaanderen ooit. "Om het hele project te realiseren en te finaliseren rekent de WVI op 25 jaar", lichtte Geert Sanders, algemeen directeur van de WVI toe. Burgemeester Jan Verfaillie hoopt in 2018 al de eerste steen te kunnen leggen van de eerste van 375 woningen.

Sluiting
Op donderdag 22 december 2005 besliste moederbedrijf Iscal Sugar om haar vestiging te Veurne, de Suikerfabriek, te sluiten. De Veurnse Suikerfabriek stond al sinds 1923 in Veurne. Omwille van de hervormingen in de suikersector zag Iscal Sugar het niet langer haalbaar om de vestiging in Veurne, die nochtans rendabel was, langer open te houden. Een 50-tal rechtstreeks werknemers verloor er hun job. Het merendeel heeft ondertussen ander werk gevonden.

"Historisch"
"Een historische dag. We hebben vandaag niet enkel een regering, maar ik kan u ook aankondigen dat de site van de Suikerfabriek verkocht is", zei een zeer tevreden Jan Verfaillie, burgemeester van Veurne op de persconferentie vanmorgen. "De West-Vlaamse Intercommunale ondertekende donderdagavond de acte met eigenaar Iscal Sugar voor 8,5 miljoen euro. De WVI zal instaan voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein, het woongebied en het natuurgebied."

Plan
"We voorzien tegen 2018 de bouw van de eerste van een 375-tal woningen. Voor het aantal hectaren dat opgenomen zal worden voor de ontwikkeling van de natuur, zullen we een compensatie krijgen van de provincie. Nemen we een 15-tal hectaren in voor de natuurontwikkeling dan mogen we elders op ons grondgebied 15 hectaren industriegrond innemen. Samen met de 15 hectaren die op de site voorzien zijn voor niet zwaar vervuilende industrie brengt dit het totaal op een 30-tal hectaren nieuwe industriegrond. Dit is goed voor een extra werkgelegenheid van tussen de 500 à 1.000 arbeidsplaatsen." (belga/sam)