Siska Schoeters: "Zonder FM Brussel zou ik nooit bij Studio Brussel werken"

Wikimedia
Op internet wordt onthutst gereageerd op de sluiting van FM Brussel eind deze maand. Totaal onverwacht werd gisteren meegedeeld dat de stadszender uit de ether gaat, wegens te duur en niet aantrekkelijk voor nationale adverteerders. Bekende en onbekende Belgen uiten op internet hun ongenoegen over de beslissing. Op Facebook circuleren twee actiepagina's, er is ook een petitie gestart.

Het begon gisterochtend allemaal met het ontslag van Anne Brumagne, hoofdredacteur van stadskrant Brussel Deze Week. Enkele uren later kreeg het voltallige personeel van de Vlaams-Brusselse Media vzw te horen dat er deze week nog minstens zes ontslagen zullen volgen. Als uitsmijter werd zonder scrupules gemeld dat stadsradio FM Brussel volledig wordt opgedoekt wegens te duur en niet aantrekkelijk voor de nationale adverteerders.

FM Brussel wordt aan het einde van deze maand door zijn eigen management zonder pardon uit de ether getrapt. Nieuws dat insloeg als een bom en dus zakten honderden luisteraars, artiesten en collega's na de bekendmaking af naar het Flageyplein om hun steun te betuigen.

Facebook

"Zware dreun"

"Dit maakt ons opnieuw strijdvaardig na de zware dreun die we hebben gekregen", zegt Saïd Al-Haddad, vliegende reporter en een van de gezichten van het station. "Maar waarschijnlijk zal het niet meer baten, want alleen al de totaal irreële manier waarop deze beslissing werd genomen, voorspelt geen terugkeer van onze zender", treurt Al-Haddad.

Op Twitter wordt ondertussen ontsteld gereageerd op de beslissing. Siska Schoeters liet vanochtend weten op Twitter dat ze zonder FM Brussel nooit bij Studio Brussel zou werken.

Er kwam ook steun uit politieke hoek. Binnenlandminister Steven Vanackere (CD&V) begrijpt de sluiting niet en zegt dat die best nog eens heroverwogen wordt.

Vlaams minister van Cultuur, Sven Gatz (Open Vld) verdedigde vanochtend op Radio 1 de beslissing door te zeggen dat "het bereik van FM Brussel niet het sterkste was van de vier media van de Vlaams-Brusselse Media". Hij ontkende dat het einde van de radiozender een "politieke afrekening" is en stelde dat in de toekomst vooral gefocust zal worden op het "digitale luik" van het mediahuis, klonk het in 'De Ochtend'.

Internauten springen intussen massaal in de bres voor de afgeschreven radiozender. Er is een petitie opgericht die eist dat de stadszender in de ether blijft. Op Facebook circuleren twee actiepagina's, Radio FM Brussel is The City En stays the City en FmBrussel moet blijven/doit rester/has to stay. Sinds gisteren werden die al meer dan 8.000 keer geliket.