Sint-Pieters-Woluwe vervangt 'vader' en 'moeder' door 'ouder 1' en 'ouder 2'

ANP XTRA
De Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe past het inschrijvingsformulier voor de gemeentelijke crèche aan. De woorden ‘vader’ en ‘moeder’ worden respectievelijk vervangen door de genderneutrale ‘ouder 1' en ‘ouder 2', schrijven La Capitale en Bruzz.

Bevoegd schepen voor Franstalige crèches Caroline Lhoir (Ecolo) wil zo ervoor zorgen dat elk soort gezin zich welkom voelt in de residentiële gemeente. Lhoir werd zich  bewust van de situatie toen ze met een koppel praatte dat in de laatste fase van een adoptieprocedure zat. De twee mannen ontvingen brieven van crèches om een plaatsje te reserveren, dewelke geadresseerd waren als ‘meneer en mevrouw’. De schepen spreekt van “een kleine geste” die “de gemeente niets kost” ten behoeve van anders samengestelde gezinnen.

Met de maatregel volgt Sint-Pieters-Woluwe het voorbeeld van Frankrijk. Het Franse parlement nam eerder deze maand een voorstel aan om de administratie van Franse scholen aan te passen naar ‘ouder 1' en ‘ouder 2'. Op sociale media ging dit lang niet onopgemerkt voorbij. “En wat met ‘ouder 3'?”, vroegen gebruikers zich af. Of nog: “Ik ben moeder/vader, geen nummer!”
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edgard Moens

  Ik kan daar ergens wel begrip voor opbrengen. Alleen de nummers zou ik niet gebruiken, gewoon te vermelden : de ouders en dan de namen. Als we willen gaan voor tolerantie en nieuwe samenlevingsvormen moeten we ook die praktische kloofjes op een elegante manier kunnen overbruggen.

 • Frank Van Riel

  En dan kunnen ze binnenkort beginnen ambras maken over wie en waarom hij/zij nr.1 of 2 krijgt want hij/zij met nr.2 voelt zich dan weer minderwaardig ... En zo kunnen we rustig verder zeveren ...

 • Eddy Verbiest

  Te belachelijk voor woorden, waar stopt die zever eigenlijk. Zeg dan gewoon ouders! En na 10 jaar zal er dan gezever zijn dat er ouder 1 wordt gezegd tegen iemand, maar dat is dan een vrouw, terwijl ouder 1 bedoeld is voor de vader, en zo voort ... En wat dan met heel de plus santaboetiek? Zijn die dan ouder 3 en 4?

 • YVES DE GROOTE

  Dat is niet eerlijk, er is nog steeds een volgorde van belangrijkheid. 1 komt voor 2!!!

 • Paul Lauwers

  De degeneratie van een beschaving.

Video