Sint-Pieters-Woluwe vervangt 'vader' en 'moeder' door 'ouder 1' en 'ouder 2'

ANP XTRA
De Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe past het inschrijvingsformulier voor de gemeentelijke crèche aan. De woorden ‘vader’ en ‘moeder’ worden respectievelijk vervangen door de genderneutrale ‘ouder 1' en ‘ouder 2', schrijven La Capitale en Bruzz.

Bevoegd schepen voor Franstalige crèches Caroline Lhoir (Ecolo) wil zo ervoor zorgen dat elk soort gezin zich welkom voelt in de residentiële gemeente. Lhoir werd zich  bewust van de situatie toen ze met een koppel praatte dat in de laatste fase van een adoptieprocedure zat. De twee mannen ontvingen brieven van crèches om een plaatsje te reserveren, dewelke geadresseerd waren als ‘meneer en mevrouw’. De schepen spreekt van “een kleine geste” die “de gemeente niets kost” ten behoeve van anders samengestelde gezinnen.

Met de maatregel volgt Sint-Pieters-Woluwe het voorbeeld van Frankrijk. Het Franse parlement nam eerder deze maand een voorstel aan om de administratie van Franse scholen aan te passen naar ‘ouder 1' en ‘ouder 2'. Op sociale media ging dit lang niet onopgemerkt voorbij. “En wat met ‘ouder 3'?”, vroegen gebruikers zich af. Of nog: “Ik ben moeder/vader, geen nummer!”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.