Sint-Lievens-Houtem vraagt tussenkomst Rampenfonds voor schade na noodweer

Sint-Lievens-Houtem
Frank Eeckhout Sint-Lievens-Houtem
Het noodweer heeft gisteren op verschillende plaatsen lelijk huisgehouden. In het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem werd overspoeld door water en modder. Een tiental woningen zou zwaar getroffen zijn, en verschillende straten werden afgesloten. De opkuiswerken zijn vandaag nog steeds aan de gang.

Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd nadat een wolkbreuk het centrum van de gemeente onder water had gezet. Vooral de bewoners van de Polbroek werden getroffen. Daar stroomde het water door verschillende woningen. "Nog nooit meegemaakt", klonk het bij de getroffen bewoners. "De toestand is wel onder controle", zegt burgemeester Lieven Latoir.

Amper een half uur duurde de zondvloed boven Sint-Lievens-Houtem maar dat was voldoende om het volledige centrum onder water te zetten. Verschillende straten stonden blank en waren volledig afgesloten voor alle verkeer. "Vooral het Marktplein, de Edgard Tinelstraat, Polbroek en Espenhoek kregen het hard te verduren. Omdat de hulpdiensten overstelpt werden met oproepen hebben we het gemeentelijk rampenplan afgekondigd."

"Daardoor konden we de hulpverlening beter regelen en hulp inroepen van omliggende brandweerkorpsen en politiezones. Omdat ook enkele woningen onder water liepen, voerde de brandweer zandzakjes aan. Het water trok vrij snel weg maar liet een modderspoor achter van enkele centimeters dik", zei burgemeester Lieven Latoir gisteren. 

Modder ruimen

Ook vandaag hebben brandweer, gemeentepersoneel en inwoners van de getroffen straten nog een hele dag werk om modder te ruimen. Het gemeentelijk rampenplan is al wel afgeblazen: dat werd deze nacht om 2 uur opgegeven. 

"De schade is op klaarlichte dag nog wat duidelijker. We moeten een nieuwe studie maken hoe we dit kunnen voorkomen", aldus burgemeester Latoir.

Sint-Lievens-Houtem
Frank Eeckhout Sint-Lievens-Houtem

De voornaamste wegen zijn vannacht door de brandwegen weer vrijgemaakt. "Vandaag moeten nog verschillende zijtakken aangepakt worden. Het rampenplan is niet langer van kracht, maar veel mensen zijn nu nog bezig om hun eigen woning en opritten vrij te maken van modder. Een tiental woningen is zwaar getroffen, waarbij water en modder de volledige benedenverdieping hebben bevuild." 

Ook warenhuis Okay werd getroffen door de modderstroom. Het warenhuis laat weten dat alles in het werk gesteld wordt om de parking zo snel mogelijk open te stellen. De winkel is ondertussen wel open.

Sint-Lievens-Houtem
Frank Eeckhout Sint-Lievens-Houtem

Rampenfonds

Wie schade leed door de wateroverlast of modderstromen moet die in eerste instantie aangeven bij de woningverzekering. De inwoners worden echter verzocht hun schade te melden aan de gemeente. "We gaan zeker de vraag stellen naar tussenkomst van het rampenfonds", zegt de burgemeester. "We moeten ook nog de gegevens van het KMI krijgen hoe zwaar de bui geweest is. Het was een zeer plaatselijke bui blijkbaar, met ongelofelijk grote hoeveelheden regen die in één keer naar beneden kwamen. In de gemeente zijn er normaal andere plaatsen die meer gevoelig zijn voor erosie en wateroverlast, waar er gisteren geen problemen waren."

Sint-Lievens-Houtem
Frank Eeckhout Sint-Lievens-Houtem

Of het Vlaamse Rampenfonds tussenbeide komt bij de schade door de wateroverlast en modderstromen van woensdagavond in het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem, zal nog moeten blijken. "Het KMI zal ons laten weten hoe uitzonderlijk de regenval was", zegt Rampenfondscoördinator Dirk Demoor.

Zo moet blijken of er meer dan 30 liter regen per vierkante meter op één uur is gevallen of meer dan 65 liter per vierkante meter in 24 uur tijd. Als het KMI bevestigt dat het om een uitzonderlijk incident gaat, moet vervolgens de Vlaamse regering zich nog uitspreken over de erkenning als ramp.

Sint-Lievens-Houtem
Frank Eeckhout Sint-Lievens-Houtem

"Maar nu moet eerst nog bepaald worden hoe groot het rampgebied is", zegt de Rampenfondscoördinator. "De gemeente krijgt twee maanden tijd om dat in kaart te brengen. Als het sneller kan, des te beter natuurlijk. Vervolgens zal de vraag naar de uitzonderlijkheid gesteld worden aan de meteorologen van het KMI."

Belangrijk om weten is nog dat het Vlaamse Rampenfonds tussenbeide komt voor schade die niet verzekerd wordt door de verzekeringsmaatschappijen. "Daarom moeten schadelijders eerst hun verzekeringspolis nakijken en checken of bepaalde schade niet gedekt wordt door hun brandverzekering."

Dilbeek

Ook het centrum van Dilbeek kreeg het zwaar te verduren, waar momenteel ingrijpende herinrichtingswerken aan de gang zijn. Door een ontbrekende wegbedekking en het ontbreken of nog niet goed functioneren van rioolputjes werden de Kasteelstraat en de Spanjebergstraat omgetoverd tot een kolkende rivier. De pompen die onheil moeten voorkomen konden het water door de wolkbreuk niet meer verwerken.  

"Onze zone kreeg enkele tientallen oproepen te verwerken, allen afkomstig uit Dilbeek en de deelgemeenten", zegt Alain Habils, woordvoerder bij de brandweerzone Vlaams-Brabant West. "Een zwaartepunt in de gemeente was er niet. Op verschillende plaatsen liepen kelders onder water of ontstonden er modderstromen op straat. Het is niet zo dat er hele straten blank kwamen te staan."

Dilbeek
Eddy Vangroenderbeek Dilbeek
Dilbeek
Eddy Vangroenderbeek Dilbeek
Dilbeek
Eddy Vangroenderbeek Dilbeek

Opnieuw onweer

Het KMI waarschuwt vandaag opnieuw voor hevige lokale onweders, die gepaard kunnen gaan met hagel en wateroverlast. Ook nu wordt een code oranje afgekondigd voor West- en Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Het noodnummer 1722 werd geactiveerd en blijft nog tot zeker deze ochtend actief. Wie schade oploopt door het onweer, belt het best naar dat nummer en niet naar 112.

Sint-Lievens-Houtem
Frank Eeckhout Sint-Lievens-Houtem
Sint-Lievens-Houtem
Frank Eeckhout Sint-Lievens-Houtem
Sint-Lievens-Houtem
Frank Eeckhout Sint-Lievens-Houtem
Sint-Lievens-Houtem
Frank Eeckhout Sint-Lievens-Houtem50 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Lily liken

  gustaaf van bever - De status van hun dorp is prioritair aan die overstromingen elk jaar . Net als in Lede (Oost-vlaanderen).. Mooi dorp en bevolking verzuipt .

 • Jozef Van De Putte

  @Lily,je hebt groot gelijk ! De politiekers in Houtem zijn inderdaad grote stoefers,zeker aan den toog en maar zeveren over "het mooiste marktplein van Vlaanderen" tot er iets gebeurd waar zij zelf de grote schuld van dragen !

 • Gerard Braeckmans

  Data komt in orde! Binnen een jaar of tien, vijftien.

 • gustaaf van bever

  Prachtig marktplein , helaas iemand qua afwatering een foutje gemaakt ????

 • stef de grave

  Tiens , ..... en waar was Filip .????