Sierteelt nog niet bedreigd door slecht weer

Het koude en natte weer van de jongste dagen zorgt nog niet voor onoverkomelijke problemen voor de Belgische sierteelt. Dat zegt Willy De Geest van het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners vandaag.

Vooral beplanting en het rooien van bomen verloopt moeilijk op percelen die onder water staan. "Het is natuurlijk afhankelijk van hoe nat het perceel ligt en dat is niet overal hetzelfde. Vooral op lager gelegen percelen is werken moeilijk", zegt De Geest.

Binnen de sierteelt hebben vooral boomkwekerijen te lijden onder het natte en koude weer. "Op sommige percelen kunnen ze nog niet starten met rooien omdat de gronden onder water staan. Maar dat is afhankelijk van bedrijf tot bedrijf", zegt De Geest. Voor het plantseizoen voor nieuwe boompjes op kwekerijen heeft het slechte weer nu nog geen gevolgen. Dat start later pas.

Mensen gaan tijdens de paasvakantie door het natte weer zelf niet de tuin in om erin te werken. "Tuinaannemers bekijken per perceel of ze kwalitatief werk kunnen leveren", besluit De Geest. (belga/sd)