Siegfried Bracke: "Wij zijn de Vlaamse volkspartij"

Siegfried Bracke
BELGA Siegfried Bracke
"Bij het zien van de cijfers zeg ik dat wij de Vlaamse volkspartij geworden zijn." Dat verklaarde Siegfried Bracke in de Gentse Handelsbeurs, waar de Oost-Vlaamse kandidaten door een bomvolle zaal militanten onthaald werden.

"De Vlamingen, ook de Oost-Vlamingen, hebben massaal en overweldigend op N-VA gestemd", ging Bracke verder. "Dat betekent twee dingen: werken aan de welvaart en het welzijn van alle Vlamingen én werken aan het democratisch Vlaams project."

Dat Oost-Vlaanderen iets lager scoort dan het Vlaamse gemiddelde, wijt Bracke aan Gent. "Gent is iets aparts want in Gent ligt de wieg van paars, maar ik stel vast dat we er op een paar jaar heel sterk zijn geworden."

Ook Mathias Diependaele, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, erkende dat Gent een 'moeilijke ' stad is voor N-VA. "In Gent wonen één vijfde van de Oost-Vlaamse kiezers, maar we hebben het zeer goed gedaan. Ik ben alvast tevreden."

Kamerlid Sarah Smeyers, ook schepen en OCMW-voorzitter in Aalst, verklaarde trots te zijn op de 37,41 procent die haar partij in Aalst haalde. "In Aalst nemen we deel aan het bestuur, we hebben een ander beleid gevoerd en dat wordt gesmaakt", verklaarde ze. "Dus geloof ik dat de Vlaming dat ook op Vlaams niveau wil."