Siegfried Bracke geeft sneer aan partijen, ook aan N-VA: “Politieke ontreddering en radeloosheid zijn totaal”

Siefried Bracke kondigde voor de zomer zijn afscheid van de politiek aan, en trapt nu na in een opiniestuk.
Photonews Siefried Bracke kondigde voor de zomer zijn afscheid van de politiek aan, en trapt nu na in een opiniestuk.
In een opiniestuk op Doorbraak.be schetst gewezen Kamervoorzitter Siegfried Bracke een weinig rooskleurig beeld van de situatie bij de politieke partijen. "De politieke ontreddering en radeloosheid zijn totaal. Uitzonderingen zijn Vlaams Belang en PvdA, maar voor de rest: désarroi", schrijft Bracke. Volgens hem doen de partijen, ook zijn eigen N-VA, aan "politieke zelfdestructie" door zich voortdurend bezig te houden met "tactiekjes, strategietjes, spelletjes,...".

Het is niet de eerste keer dat Bracke zich bezorgd uitlaat over de manier waarop partijen en politici met elkaar omgaan. Nadat hij voor de zomer zijn afscheid van de politiek aankondigde, zei Bracke in ‘De Zevende Dag’ bijvoorbeeld dat hij zich ergerde aan de bitse manier waarop politici met elkaar omgaan, aan het gekibbel en aan het soms "martiale taalgebruik" (agressief taalgebruik, nvdr.) in de Wetstraat.

N-VA

In zijn opiniestuk op Doorbraak.be gaat Bracke een stap verder. Door zich constant bezig te houden met "tactiekjes, strategietjes, spelletjes..." rijden de politieke partijen zichzelf naar de rand van de afgrond, schrijft hij. Het is volgens hem dan ook geen toeval dat verschillende partijen zijn afgestraft op 26 mei, en sindsdien met de handen in het haar zitten.

Bracke spaart daarbij ook de eigen N-VA niet. "Bij de N-VA hopen sommigen dat ze weldra vanuit de Vlaamse regering de federale regering vijf jaar lang gaan bestoken om daar dan in 2024 massieve electorale vruchten van te oogsten. Dat werkt nooit, want het is uitgerekend dat wat de mensen zo beu zijn. Daar krijgen ze stilaan de wubbe van."

Media

De gewezen N-VA-Kamervoorzitter wijst in één beweging ook de vierde macht met de vinger. "De media doen en masse gewoon mee met de politiek: ze hollen van het ene incident(je) naar het andere. Het laatste over de zitjes in het parlement - ik stel voor ze volgens alfabet te plaatsen. Zo leer je nog eens iemand kennen.”
67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Jacobs

  Ze zijn in die positie geraakt door schertsfiguren als hel op hun lijsten te zetten.

 • DIRK VAN DESSEL

  Gelukkig geraakte deze tot "nationalist" omgegoochelde "socialist" niet meer verkozen. Google eens "Valère De Scherp", zijn pseudoniem toen hij destijds een socialistische propaganda column schreef.

 • Raoul Rouma

  En dit door opportunisten zoals U die opkomen voor een partij en programma die ruimte hadden om een bekende kop op te nemen. Partij programma primeerde voor U zeker niet, het waren de centjes waar U zich blind op staarde, en dit in combinatie als ambtenaar en een gunstige oprotpremie maakt dat U een zeer slimme zet hebt gedaan. Mogen we dan nu ook verzoeken uw mond te houden en te genieten van onze zuur verdiende centen.

 • oswald billiet

  Bracke heeft gelijk, het is droevig gesteld met de politiek in dit land. En dan moeten we ook nog beseffen dat diegenen die het cordon gesloten houden eigenlijk niet veel meer betekenen. Eigenlijk zouden wij best in Vlaanderen een rechtse regering hebben want we moeten vooruit. Nu worden er constant stokken in de wielen gestoken. Bij een volgende verkiezing wordt daar dan op afgerekend.

 • danny janssens

  we verzeilen stilletjesaan in een situatie waarin zij die nog een beetje kunnen besturen niet meer zullen mogen besturen en zij die het zullen moeten doen het niet kunnen