Sharia4Belgium noemt maakster 'Femme de la rue' goedkope prostituee

Sharia4Belgium heeft de maakster van documentaire 'Femme de la rue', die seksisme in Brussel aan de kaak stelt, een "goedkope prostituee" genoemd. Het Brusselse parket is in de loop van deze namiddag in kennis gesteld van de video, maar een nieuw gerechtelijk onderzoek is vooralsnog niet geopend. "In zulke zaken wordt meestal afgewacht tot we een klacht hebben ontvangen. Het is de documentairemaakster die is aangevallen in deze video", aldus parketwoordvoerster Geneviève Seressia.

In een filmpje van 15 minuten zegt Sharia4Belgium onder meer dat de documentairemaakster "halfnaakt op straat loopt", "zich kleedt als een goedkope prostituee" en "haar gezicht schildert als een clown". Dit alles "om de aandacht van mannen te trekken".

Het parket opent voorlopig geen nieuw gerechtgelijk onderzoek. Bij een vorige videoboodschap van de radicale moslimbeweging heeft het Brusselse parket wel een algemeen dossier opgestart. "Of dat nu opnieuw zal gebeuren, is een beslissing die op directieniveau wordt genomen. Dat is nog niet gebeurd omdat we pas deze middag op de hoogte werden gesteld van deze video", repliceert Seressia.

Sofie Peeters, een studente van het RITS, maakte de documentaire 'Femme de la rue' als afstudeerproject. In de documentaire is te zien hoe ze voortdurend aangesproken en lastiggevallen wordt in Brussel. De documentaire werd vorige week uitgezonden in het VRT-programma Ter Zake.

Er kwam heel wat respons op de documentaire. Zo werd er beslist om seksistisch gedrag met boetes van 250 euro te bestraffen.