Sharia-fanaat verwondt twee agenten in Brusselse metro

UNKNOWN
De man die vanavond in het Molenbeekse metrostation Beekkant twee agenten verwond heeft met een mes, had krantenartikels bij over de moeilijkheden die zich de voorbije dagen in Sint-Jans-Molenbeek hebben voorgedaan met radicale moslims. Dat meldt Johan Berckmans, woordvoerder van de politie Brussel West. Het zou gaan om een 34-jarige moslim uit Parijs.

"Onze diensten waren bezig met een controleactie om de veiligheid op het openbaar vervoer te verhogen en in het kader van de strijd tegen de stadsbendes", zegt commissaris Berckmans. "Daarbij werden vier mensen administratief aangehouden. De twee agenten stonden bij die arrestanten toen een andere man plots een mes bovenhaalde en hen neerstak."

Keukenmes en papieren
De dader, vermoedelijk een dertigjarige moslim uit Parijs, werd door andere politiemensen onmiddellijk overmeesterd en opgepakt. Hij was behoorlijk over zijn toeren, aldus commissaris Berckmans, want het kostte de politie heel wat moeite om de agressieve man te overmeesteren. "De man was gewapend met een keukenmes met een lemmet van 23 centimeter en had ook papieren bij zich, waaronder krantenartikels over de jonge vrouw in nikab die gecontroleerd werd, Sharia4Belgium en de oproep van het Vlaams Belang die 250 euro uitlooft voor iedereen die een vrouw in nikab of boerka aangeeft." Op de papieren waren ook onsamenhangende teksten terug te vinden met uitspraken waaruit haat tegen de politie blijkt, aldus de commissaris.

Na zijn arrestatie is hij overgebracht naar het ziekenhuis voor een medisch onderzoek en vervolgens naar het commissariaat, waar hij nu wacht om verhoord te worden.

De twee agenten die de man verwond heeft, beiden dertigers, zijn intussen aan de beterhand. De man liep een snijwonde op in de nek en heeft het ziekenhuis al mogen verlaten, zijn vrouwelijke collega raakte gewond in nek en onderrug en zal vermoedelijk ook vanavond nog naar huis mogen.

Ontoereikende middelen
Volgens Didier Gosuin, FDF-fractieleider in het Brusselse parlement, bevestigt de aanval het belang om de rechtsstaat in het land te herstellen en justitie te laten respecteren door haar middelen te geven. In zijn ogen moet de federale regering in die zin haar verantwoordelijkheden nemen, want de ontoereikende middelen waarover justitie beschikt, moedigen afwijkingen zoals het radicalisme aan.

Het FDF-kopstuk herhaalt daarom de vraag van zijn partij "om met kracht het principe van de neutraliteit van de staat te bevestigen".

De Brusselse minister van Economie, Benoit Cerexhe (cdH) reageerde ook al op de aanval. Hij sprak van een "schandelijke agressie" die kadert in een context "waar het misprijzen van de openbare macht, en zij die dit vertegenwoordigen, voor sommigen de norm wordt". De minister roept op tot een verdere "versterking van de aanwezigheid van de ordekrachten en haar symbolen in het straatbeeld en de openbare ruimten".

"Weerzinwekkend"
Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet "veroordeelt met de grootste vastberadenheid" de aanval waarbij twee agenten verwond raakten. "Weerzinwekkende agressie", klinkt het. Brussels minister-president Charles Picqués veroordeelt op zijn beurt "streng de aanval van een moslimextremist".

Milquets "gedachten en emoties gaan naar de gewonde agenten bij de uitoefening van hun functies; de beveiliging van het openbaar vervoer". De minister "wenst hen een snel herstel". "Op basis van nadere informatie, verstrekt door Justitie, zullen de noodzakelijke maatregelen genomen worden voor alle plannen met betrekking tot de veiligheid", vervolgt Milquet. "De rechtstaat moet doorgaan met zich te eerbiedigen met de adequate middelen."

Imagoschade
Ook de Brusselse regeringsleider Charles Picqué veroordeelt "streng" de aanval. Picqué "betuigt al zijn steun en solidariteit aan de beide gewonde politiemensen" en "vraagt dat men streng optreedt tegen dit soort acties, die de organisatie van onze maatschappij ondermijnen en ingaan tegen de elementaire regels die hieraan ten grondslag liggen". De minister-president betreurt ook de imagoschade voor de hoofdstad, gezien ook de eerdere spanningen.