Shana zit na ongeval vast in auto. Getuigen beginnen te filmen, in plaats van te helpen

Dochter Shana en moeder Patricia.
La Dernière Heure Dochter Shana en moeder Patricia.
De moeder van een jonge vrouw die maandag betrokken raakte bij een verkeersongeluk in Henegouwen is verbolgen over hoe omstanders reageerden vlak na de aanrijding. “In plaats van hulp te bieden, begonnen ze mijn dochter te filmen en fotograferen”, zegt Patricia in La Dernière Heure.

Maandagavond kreeg de Waalse vrouw een telefoontje van haar dochter Shana, die pas enkele maanden geleden haar rijbewijs behaalde. “Ze schreeuwde dat ze een ongeluk had gehad, maar kon niet zeggen waar. Ik heb de hulpdiensten gebeld en ben naar Pont-à-Celles gereden, omdat ze daar stage deed.” Het vermoeden van Patricia klopte: Shana was in de Henegouwse gemeente tegen een andere auto gebotst.

“Toen ik ter plaatse kwam, was de politie er nog niet”, aldus de moeder. Het voertuig van haar dochter was door de aanrijding op de motorkap van een andere wagen beland, waardoor Shana vastzat.

Snapchat

Op de plaats van het ongeval was “een 50-tal mensen” samengetroept, maar volgens Patricia schoot niemand haar dochter te hulp. Verschillende omstanders begonnen in de plaats de crashsite te filmen en fotograferen met hun smartphone. Vlak na de aanrijding verschenen er volgens de moeder al beelden van het ongeluk én Shana op Snapchat.

Ook hoorde Patricia passanten kwaadspreken over haar dochter, die op dat moment nog lichtgewond in haar wagen zat. 
“Ze zeiden dat ze wel zeker te snel gereden had omdat ze nog jong is. Of dat ze gedronken had en misschien ook gedrogeerd was.”

Gechoqueerd

Een onbekende man schoot het meisje uiteindelijk te hulp. Shana werd met kneuzingen uit haar voertuig bevrijd en ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Intussen is ze weer thuis. Een grote opluchting voor moeder Patricia, die zo geschokt was door de reacties van omstanders dat ze met haar verhaal naar La Dernière Heure stapte.

“Als mensen hulp zouden bieden aan wie dat nodig heeft, in plaats van te filmen en vooroordelen te uiten, zou dat goed zijn. We waren toch wel gechoqueerd”, zegt ze in de Waalse krant.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  Zo is onze wereld nu eenmaal geworden, mensen. Of we willen of niet, we moeten leven met mensen die liever een filmpje maken met hun smartphone dan iemand helpen. Je zou bijna hopen dat ze ook eens hulp zouden nodig hebben en die niet krijgen maar wel gefilmd worden. Waar gaan we in godsnaam naartoe ?

 • RONNY DEKIMPE

  Hoe laag kan iemand vallen. Filmen en delen op sociale media in plaats van eerste hulp aan te bieden. Nooit zou ik dergelijk feit filmen uit respect. Neen, ik ben een persoon die te hulp schiet. Maar het egoïsme en de vooroordelen van vele mensen zal waarschijnlijk niet veranderen.

 • Mike Vanderkerken

  Dit is de triestige realiteit, vandaag nog kwam ik een vrouw tegen in Gent met een Cambio auto, lustig aan het bellen en het verkeer aan het ophouden. Toen ik haar er attent opmaakte kreeg ik een mooie middenvinger en ging ze rustig door met telefoneren. Mensen worden egoïstischer en asocialer met de dag. Het helpen van medemensen in nood is een rariteit aan het worden. Triestige evolutie.

 • Tommy Andres valero

  Smartphone is het vergif van deze tijd. Handig wanneer het nodig. Verder enkel een overlast. En nee ik ben geen 80jaar.