Servisch gezin mag gesloten centrum Steenokkerzeel verlaten en verhuist naar open gezinswoning

Repatriëringscentrum 127 Bis in Steenokkerzeel.
Photo News Repatriëringscentrum 127 Bis in Steenokkerzeel.
Het Servische gezin dat sinds augustus in de gesloten gezinswoning in Steenokkerzeel verblijft, zal vandaag worden overgebracht naar een open gezinswoning (FITT) in Sint-Gillis-Waas. Dat meldt de Dienst Vreemdelingenzaken. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken bevestigt het nieuws.

De Servische vrouw en haar vier kinderen zijn de eersten die naar de nieuwe gesloten wooneenheden voor families in het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel waren overgebracht. Dat ze nu opnieuw naar een open woning worden overgebracht, is omdat hun repatriëring niet binnen de 28 dagen kon worden gerealiseerd.

Theo Francken en de DVZ wijten het mislukken van hun repatriëring aan "de halsstarrige houding van het gezin". "Er wordt misbruik gemaakt van de bestaande procedures door in naam van de kinderen een asielaanvraag in te dienen. Dit ondanks het feit dat alle voorgaande asielaanvragen een negatief antwoord kregen van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) en de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV)", schrijft de DVZ in een mededeling.

De nieuwe asielaanvraag van de minderjarige kinderen werd in eerste instantie negatief afgesloten door het CGVS, luidt het. Tegen deze beslissing is een schorsend beroep mogelijk binnen de 10 dagen. "Opnieuw wordt misbruik gemaakt door de opschortende beroepstermijn volledig uit te putten en pas op de laatste dag een beroep in te dienen bij de RVV."

Twee maanden

De DVZ en staatssecretaris Francken beklemtonen dat de wettelijkheid van de vasthouding van het gezin in Steenokkerzeel bevestigd werd door de Raadkamer en de rechtbank van eerste aanleg. Ondanks het feit dat het gezin naar een FITT-woning wordt overgebracht, loopt de vasthoudingstermijn van twee maanden verder. Na de uitspraak van de RVV over de hangende beroepsprocedure zal nagegaan worden welke stappen nog kunnen worden ondernomen.

In de FITT-woning zullen de moeder en haar kinderen verder worden begeleid met het oog op hun terugkeer naar Servië, aldus Francken op Twitter. 
Hij vraagt om een aanpassing van het betreffende KB om te verhinderen "dat de maximale opsluitingstermijn gestuit wordt door allerhande nieuwe nutteloze procedures".
128 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francois stras

  Ik lees hier weer kritiek op Francken, die vent kan daar niets,maar dan ook niets aan doen ...hij wordt door alle kanten tegengewerkt ,en advocaten spelen ook een vuile rol .Ik ben geen NVA stemmer , ik ben een CD&V stemmer ,maar bij de komende verkiezingen wordt het , het Vlaams Belang.

 • Ronald Van Roy

  Pfff,arm België, Europa . We gaan ten onder aan onze eigen politieke correctheid die op niets slaat .

 • Francky De Gloire

  Schandalig

 • Jacky Coolman

  Van cd&v-er Geens, de justitie minister, hoor je niets

 • karin verwimp

  Dan hebben ze opeens een huis ter beschikking. Maar als je als Belg met een te krap loon voor een huurhuis op de private markt achter een sociale woning vraagt blijf je in de kou staan. Kotsmisselijk wordt ik hier van.