Senatoren krijgen LEIFtime Achievement Award voor euthanasiewet

Wim Distelmans tijdens de uitreiking van de LEIFtime Achievement Award.
BELGA Wim Distelmans tijdens de uitreiking van de LEIFtime Achievement Award.
Jacinta De Roeck, Jeannine Leduc en Myriam Vanlerberghe hebben de allereerste LEIFtime Achievement Award in ontvangst genomen. De drie vrouwen lagen in 2002 als senator aan de basis van de euthanasiewet. De award werd uitgereikt op een symposium in de Brusselse KVS naar aanleiding van 10 jaar LevensEinde InformatieForum (LEIF).

Volgens professor Wim Distelmans, professor in de palliatieve geneeskunde en oprichter van LEIF, kan het "emancipatorisch effect" van de euthanasiewet waarvoor De Roeck, Leduc en Vanlerberghe mee aan de kar trokken niet onderschat worden. "Mensen kunnen nu aan de noodrem trekken", legt hij uit. "Het debat over euthanasie werd ermee opgestart." Hij spreekt van een "ongelooflijk sociologisch effect".

Wil van de patiënt
De vzw LEIF is een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt vooropstaat.

In februari lanceerde LEIF de LEIF-kaart, een pasje ter grootte van een bankkaart waarmee iedereen kan aangeven wat zijn wensen voor het levenseinde zijn. "We zijn het slachtoffer van ons eigen succes", zegt Distelmans daarover. "Eind september hadden we meer dan 16.000 aanvragen. We kunnen ze amper bijhouden en vragen de mensen dan ook om wat geduld te oefenen voor ze hun kaartje ontvangen."