Exclusief voor abonnees

Sektes en corona: "Drink koeienurine, kijk in de zon en eet dagenlang niets”

Info- en adviescentrum IACSSO signaleert potentieel gevaarlijke adviezen

Weggegooide plastic handschoen en mondmasker. Er zijn sektarische organisaties die het bestaan van virussen ontkennen en dus ook de maatregelen niet respecteren.
AFP Weggegooide plastic handschoen en mondmasker. Er zijn sektarische organisaties die het bestaan van virussen ontkennen en dus ook de maatregelen niet respecteren.
De kans is klein dat u de voorbije maanden koeienplas dronk om u tegen het coronavirus te beschermen, maar dat is wel een voorbeeld van wat sektarische organisaties als preventieve maatregel adviseren. Het Informatie- en Adviescentrum inzake Schadelijke Sektarische Organisaties (IACSSO) stelde de voorbije maanden wel meer zottigheden vast waarmee u eens kan lachen, maar die wel een gevaar voor de volksgezondheid inhouden. “Er zijn zelfs groeperingen die niet in het bestaan van virussen geloven, en bijgevolg de maatregelen niet respecteren”, stel directrice Kerstine Vanderput van het IACSSO.

Het IACSSO deed opzoekingen naar religieuze, spirituele en levensbeschouwelijke organisaties die potentieel onjuiste of schadelijke informatie omtrent het coronavirus verspreiden. Hoeveel sektes in ons land actief zijn, en hoeveel leden ze dan wel zouden tellen, blijft schimmig. Staatsveiligheid beperkt zich tot het opnemen in hun databank van de meldingen, maar volgt sekten niet meer actief omdat ze daar het budget noch de capaciteit voor heeft.