Sekswerkers in de steek gelaten: “Wij moeten zelf zien wat we doen om risico’s te verkleinen”

Sekswerker Coco is dertig en zit al tien jaar in het vak.
VTM Nieuws Sekswerker Coco is dertig en zit al tien jaar in het vak.
Sekswerkers vragen dat de politiek eindelijk werk maakt van een wettelijk statuut. Ze hebben geen enkel financieel vangnet en moeten dus wel doorwerken. Corona of niet, klinkt het in VTM Nieuws. Bovendien vragen ze meer richtlijnen over hoe dat dan veilig kan, voor henzelf en voor hun klanten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Er worden discussies gevoerd over bubbels, mondmaskers en al dan niet shoppen met familie, terwijl de prostitutie vrij spel krijgt, getuigt sekswerker Coco aan VTM Nieuws. De vrouw is dertig en zit al bijna tien jaar in het vak. Coco wil liever niet herkenbaar in beeld, maar vindt het wel belangrijk dat de sekswerkers een stem krijgen, want volgens haar worden ze nu meer dan ooit in de steek gelaten.

Ik kan niet van de ene op de andere dag mijn zaak sluiten. Ik ben zelfstandig

Sekswerker Coco (30)

Zelfstandig

De vrouw betreurt dat er niet gecommuniceerd wordt tussen de regering en de instanties die zich inzetten voor sekswerk. “Wij moeten zelf zien wat we doen om de risico’s te verkleinen”, vertelt ze. Daarom draagt Coco altijd een mondmasker, gebruikt ze handgel en wil ze sinds de coronacrisis geen intiem contact meer met haar klanten.

“Ik ben overgestapt naar erotische massages, met enkel een handmatig of oraal hoogtepunt. Dat is nog altijd een risico, maar ik kan niet van de ene op de andere dag mijn zaak sluiten. Ik ben zelfstandig.” De coronacrisis deed de vrouw nadenken over hoe het verder moest. “De meeste mensen tonen er wel begrip voor.”

Antwerpen

Bij de sekswerkers in het schipperskwartier in Antwerpen lijkt alles nog bij het oude. Daar is nu wel een sluitingsuur en zowel de dames als de klanten zouden mondmaskers moeten dragen, maar niet iedereen lijkt daarvan op de hoogte. “Ik denk dat de voornaamste reden daarvoor is dat er heel veel buitenlandse dames werkzaam zijn in de raamprostitutie”. Qua communicatie is dat niet altijd even gemakkelijk, vermoedt Coco.

Het schipperskwartier opnieuw sluiten, vindt de vrouw geen goed idee. Ze wil liever dat er een wettelijk statuut komt voor sekswerkers, zodat ze een financieel vangnet hebben wanneer ze niet kunnen werken.

Protocol

Daar is momenteel geen sprake van. Minister van Middenstand Denis Ducarme (MR) zegt dat hij begin juni samen met de sector van de sekswerkers een protocol heeft uitgewerkt, zodat ze veilig kunnen werken. Er gelden strikte hygiënemaatregelen: zowel sekswerker als klant moeten een mondmasker dragen en er moeten wegwerplakens worden gebruikt.

Lees ook:

Ook Hot Marijke houdt zich strikt aan maatregelen rond corona: “Géén klanten meer tot er vaccin is” (+)

Prostitutie mag weer, maar geen enkele minister durft het te zeggen (+)
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sigrid Schellen

  Zelfstandige sekswerkers hebben net zoals alle andere zelfstandigen overbruggingsrecht wanneer zij ten gevolge van corona hun activiteiten moeten stopzetten. Ongeacht wat hun ‘statuut’ is. Er is dus wel degelijk een vangnet voor de officieel werkende sekswerkers!!

 • Karel Flanders

  Wegwerp lakens? In een tattoo studio moeten we heel de lederen zetel in plastiek wrappen en wegsmijten tussen de klanten, zelfs een gewone handdoek mag niet en ook de papieren rollen bescherming die we normaal gebruiken (zoals huisdokters) zijn niet genoeg volgens de corona regels voor tattoo studio's. Verschillende beroepen, verschillende regels blijkt maar weer eens.

 • Ian Vandenbossche

  Eerst beginnen met alle inkomsten aan te geven en eerlijk belastingen en sociale zekerheid te betalen, zoals wij werknemers, gepensioneerden, enz. Daarna spreken over steun, weliswaar enkel onder de vorm van een lening, terug te betalen wanneer de “gouden tijden” terug aanbreken.

 • raymond van der craen

  Wordt dat protocol gecontroleerd dan en moet de klant ook zijn naam achterlaten en telefoonnummer achterlaten?

 • emiel wouters

  Die zouden wij nu toch allemaal kunnen steunen he. Gewoon een stokje onder de riem steken is al meer dan genoeg. Doen, want van de regering moeten deze meiden toch niets verwachten. En dat is ook CULTUUR hoor.