Sekswerker Dolores (60) is bang voor de toekomst: “Zullen klanten nog wel komen?”

Tot midden maart werkte Dolores (60) zowat 12 uur per dag, maar nu zit ze zonder inkomen.
AFP Tot midden maart werkte Dolores (60) zowat 12 uur per dag, maar nu zit ze zonder inkomen.
Dolores (60) verdient al 42 jaar lang de kost als sekswerker in Brussel. Maar vandaag zit ze zonder inkomen vanwege het coronavirus. Wat de toekomst brengt, is niet duidelijk. Ze zit met veel vragen. “Zullen klanten nog wel komen? Zullen ze geen schrik hebben om besmet te raken?”

Vóór het coronatijdperk werkte Dolores shiften van 12 uur per dag, achter haar raam in Brussel-Noord. Sinds midden maart mogen sekswerkers hun beroep evenwel niet meer uitoefenen. Het leidt ertoe dat velen onder hen al lange tijd zonder inkomen zitten. Of ze in aanmerking komen voor financiële steun, is niet duidelijk. Sekswerk is in ons land officieel verboden, maar het wordt wel gedoogd.

Het gevolg is dat vele vrouwen intussen afhankelijk zijn van hulporganisaties. Zo helpt Dolores dezer dagen een handje bij het verdelen van voedselpakketten. Voor Episol, een sociale kruidenierswinkel in Brussel-Noord, deelt ze die pakketten nu uit aan haar werkloze collega’s.

Lees verder onder de foto’s

Dolores in haar kamertje in Brussel, waar ze normaal shiften van 12 uur per dag werkt.
AFP Dolores in haar kamertje in Brussel, waar ze normaal shiften van 12 uur per dag werkt.
Dolores in haar kamertje in Brussel, waar ze normaal shiften van 12 uur per dag werkt.
AFP Dolores in haar kamertje in Brussel, waar ze normaal shiften van 12 uur per dag werkt.
AFP

“Zoals vele anderen, zitten ook wij nu werkloos thuis”, vertelt Dolores aan persagentschap AFP. “We maken ons zorgen over de toekomst. Wanneer mogen we terug aan de slag? En als dat het geval is, hoe zal dat dan verlopen met de klanten? Zullen ze nog wel komen? Zullen ze geen schrik hebben om besmet te raken? En wij zullen zelf ook bang zijn. Wij willen wel geld verdienen, maar niet onze gezondheid in gevaar brengen.”

Lees verder onder de foto’s

Momenteel vult ze haar dagen anders: in Brussel-Noord deelt ze voedselpakketten uit aan werkloze collega's.
AFP Momenteel vult ze haar dagen anders: in Brussel-Noord deelt ze voedselpakketten uit aan werkloze collega's.
AFP

“Ik ben zelf ook afhankelijk van zo'n voedselpakketten”, zegt Dolores. “Als ik wat geld heb, kan ik een stukje vlees kopen, maar dat is dan als extra bij het voedselpakket. Zonder die voedselpakketten zou ik niet weten hoe te overleven.”

Lees ook:

“Ik kan geen 200 euro vragen met een mondmasker en handschoentjes aan”: sekswerker Sigrid ziet versoepeling maatregelen nog niet zitten (+)

Gouden tijden voor online sekswerk: “Ik verdien nu zo’n 20.000 tot 30.000 euro per maand” (+)
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Callewaert

  Afgezien van het feit dat zij na 42 jaar reeds een spaarcentje zou moeten hebben zou het beter zijn dat de overheid 'het beroep' van sekswerker erkent zoals dit ook in Nederland gebeurt. De overheid zou hier alleen maar baat bij hebben: belastingen en sociale bijdragen. Maar vooral en ook voor de werkers zelf zou dit heel wat zekerheid en rechten scheppen: ziekte, werkloosheid, pensioenen, enz; het zou ook de mensenhandel heel wat verminderen. Voordelen voor beide partijen !!

 • Leopold Vanhoof

  Na 42 jaar werken moet zij 'n aardige cent bijeen hebben en anders moet ze dringend 'n andere job zoeken.

 • Tommy De Kinder

  Vanaf 8 juni terug, risico groepen vanaf wanneer er een vaccin is.

 • Paul Hendriks

  Och ja, als ze 1,5 meter afstand houd en een mondkapje draagt is alles oke

 • Francis Demuynck

  1 klant per uur..pakweg 10 klanten per dag is minimum 250 € maal 4 dagen. Is 1000 per week en 4000 per maand. Is dit belastingvrij?...zwartwerk of zelfstandig beroep ? Toch raar altijd dat geklaag.