Seksueel ongewenst gedrag in de trein neemt toe

BELGA
Het aantal gevallen van seksueel ongewenst gedrag in de trein en in de stations van de NMBS is de afgelopen jaren gestegen. Dat blijkt uit cijfers van federaal minister van Mobiliteit François Bellot, waarover La Libre Belgique en La Dernière Heure schrijven. 

In 2016 waren er bij het security operations center (SOC) van de spoormaatschappij 143 oproepen in verband met zedenfeiten, op een totaal van 81.823 binnengelopen telefoontjes. Een jaar eerder ging het om 101 oproepen.

Bij een geval van seksuele agressie vraagt de NMBS om het noodnummer 0800/30.230 te bellen. Slachtoffers kunnen ook bij de treinbegeleiders terecht, die vervolgens rechtstreeks de veiligheidsdienst Securail of de politie contacteren.

Bij de NMBS is een anti-agressieplan actief. Dat bestaat uit een vijftigtal maatregelen, waaronder een preventief luik om de treinbegeleiders te sensibiliseren. Een repressief luik moet vermijden dat potentiële daders tot seksueel ongewenst gedrag overgaan.

Met camera's kunnen daders worden opgespoord, terwijl Securail zijn aanwezigheid heeft versterkt in de eerste en de laatste treinen van de dag, en in de treinen die als risicovol aangestipt staan.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan vankeirs

  Streng controleren op zwartrijders en onmiddellijk verbaliseren desnoods met politie.Enkel zo zal je het kaf kunnen scheiden van het koren.Teveel vinden nog een truk om mee te rijden zonder te betalen.Indien niet kordaat opgetreden word zal de zaak erger en erger komen zodanig dat de echte reizigers er de brui aan geven.

 • JAN krommentak

  Cameras zoals op de bussen die men blijkbaar nooit checkt anders wist men wel wie er betaalde en niet betaalde !! en wie verantwoordelijk is voor dit wangedrag maar nooit zal men de vinger op de wonde durven leggen .

 • Andy Verachtert

  Niemand blijkt te weten wat "ongewenst seksueel gedrag" eigenlijk is. Laat de wetgever eens duidelijk maken wat er mee bedoeld wordt, anders kan het ook niet bestreden worden. Is een knipoog, een schuine blik, een grap over seks, staren naar halfnaakte borsten of gaat het over iets anders ? Wat dan ? Een onbepaald gedrag kan niet 'toenemen'.

 • Ian Vandenbossche

  Gratis openbaar vervoer afschaffen. Gepensioneerden moeten nu ook een pak meer betalen. Wie nog gratis wil rijden moet er iets voor in de plaats doen. Perron proper houden, sluikstort ophalen, onkruid rooien, enz. Kortom jobkes grnoeg als kleine tegenorestatie voor al die ‘gratis’ voordelen. Trouwens ‘gratis?’. De werknemers en gepensioneerden betalen daarvoor massas brlastingen.

 • freddy milants

  ze hebben 9000 gratis trein/bus kaarten uitgedeeld. dus de rest is ook gratis.