Seksueel misbruik ontdekt op internaat in Leopoldsburg

In het internaat en opvangcentrum Den Heuvel in Leopoldsburg hebben kinderen uit het bijzonder onderwijs bij een vertrouwenspersoon in april-mei 2011 negentien meldingen gedaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen leerlingen. Het gaat om schokkende feiten. In een aantal gevallen misbruikten pubers jongere slachtoffers. Dat berichten de Concentrakranten.

Den Heuvel maakt deel uit van Zonneweelde, een basisschool voor bijzonder onderwijs in Lommel. Kinderpsycholoog Pascal Aarts uit Hamont, toen als zorgverlener verbonden aan Zonneweelde, kaartte de problematiek aan en wou ten gronde een oplossing. Maar Aarts kreeg naar eigen zeggen tegenwerking vanuit de hiërarchie van de instellingen.

De man nam in november 2011 ontslag. Hij spreekt van schuldig verzuim. Verschillende personen, onder wie ex-personeelsleden, bevestigden aan de kranten dat het foutliep bij Den Heuvel.

Ook het parket van Hasselt bevestigt dat er klachten zijn ingediend in verband met Den Heuvel. Bij een deel van de klachten loopt het onderzoek nog, bij andere klachten is dat al afgesloten. Meer details geeft het parket niet vrij.

Volgens het Gemeenschapsonderwijs (GO) en de betrokken scholengroep Limburg Noord van het GO zijn er grondige maatregelen genomen. Zo zijn er onder meer twee daders verwijderd van de instelling. Maar er is bijvoorbeeld ook één ouderpaar dat tot op heden nooit werd ingelicht over de feiten die hun kind overkomen zijn.