Seks vanaf 14 jaar niet langer strafbaar

iStock
Het Strafwetboek schuift de wettelijke minimumleeftijd voor seks twee jaar op. Seks op 14-jarige leeftijd zal niet langer strafbaar zijn op voorwaarde dat de sekspartner maximaal vijf jaar ouder is en er mag geen sprake zijn van een machtsrelatie.

Tot nu toe was de wettelijke minimumleeftijd voor seksuele betrekkingen 16 jaar. Maar door een aanpassing van het Strafwetboek schuift die leeftijdsgrens terug naar 14 jaar. Al worden er wel enkele voorwaarden omschreven. De belangrijkste is dat er geen sprake mag zijn van een machtsrelatie zoals het geval bij leerling en leerkracht, een sporter en coach. Op die manier tracht de wetgeving te beantwoorden aan de realiteit zonder dat jongeren gekwetst kunnen worden.

Volgens Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, hoorde de gedateerde wet al lang niet meer thuis in het het Strafwetboek. “De wet dateerde van 1900, intussen is de realiteit wel wat veranderd”, aldus Erika Frans van Sensoa.

“Het is een realiteit dat een jongere van 15 wel eens een relatie heeft met iemand die vijf jaar ouder is. Maar een 15-jarige zal niet zomaar met de 40-jarige buurman in bed kunnen duiken zonder dat dat gevolgen zal hebben. En op het moment dat er sprake is van verkrachting blijft de wet gewoon geldig”, besluit ze.
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andrew Clossus

  fons de spons, je moet mijn woorden niet verdraaien, sexueel actief en sexueel rijp zijn twee verschillende dingen. Een meisje die haar maandstonden niet heeft op haar 14 jaar is wel aan de heel late kant. Ik begrijp wel uw zorg dat de ouders geen inzeg meer hebben, maar vergeet niet dat tieners ook niet helemaal volwassen zijn, ook al zijn ze meerderjarig. Tot in de jaren negentig was je maar meerderjarig aan 21

 • Karel Tichmann

  We gaan die kant op, 500 k/m p/uur...(Koran, 4: 3)"Als je bang bent dat je niet rechtvaardig / rechtvaardig tegenover de kinderen bent, trouw dan als toegestaan voor jou, vrouwen, twee, drie of vier. Maar als u vreest dat u niet rechtvaardig zult zijn, dan slechts één, of aan wie u bent onderworpen door een eed. Dat is beter zodat je niet van de juiste koers afwijkt ".

 • Bob Boomer

  - Wat machtsrelatie... wie bepaalt wat een machtsrelatie is ? Voer voor discussie ? Advocaten ? Hebben de rechters nog geen werk genoeg ! " Seks onder de 16 jaar is verboden." Dat is te duidelijk hé, zoiets snapt natuurlijk geen mens ! Tjonge, tjonge toch .

 • anna Vandenberg

  Andrew Clossus, en als het meisje niet geestelijk rijp is en ze wordt verleid door een paar jaar oudere persoon. Veel jongeren van veertien zijn nog kinderen op een paar uitzonderingen en die worden dan weer het nieuwe normaal. Ik hoop dat de scholen een goede psycholoog in dienst hebben voor de misleidde en teleurgestelde kinderen op te vangen.

 • frans ackerman

  Natuurlijk is een dergelijke nieuwe wetgeving nodig. We moeten ons toch aanpassen aan ons nieuw publiek. Ze zouden nogal werk hebben, moesten ze al die gasten die jonge meisjes tot sex dwingen allemaal moeten berechten.