Seizoen van schouwbranden breekt aan: "Als je toch moet blussen, doe het met zout, niet met water"

Lukas
De oktoberkilte dringt stilaan onze huizen binnen, dus wordt hier en daar de haard of kachel aangestoken. Slecht onderhouden schoorstenen kunnen dan vuur vatten. Assuralia, de koepel van verzekeraars, beschikt niet over globale cijfers. Maar één verzekeraar, Baloise, telt van oktober tot maart gemiddeld vier schadedossiers per maand door schouwbranden. 

Nochtans kunnen die makkelijk vermeden worden. Terwijl de milieuwetgeving voorschrijft dat we onze centrale verwarming jaarlijks (mazout of vaste brandstof) of tweejaarlijks (gas) moeten laten reinigen, bestaat die verplichting niet voor schoorstenen. Ook in brandpolissen is dit geen voorwaarde. "Als na een brand wordt vastgesteld dat de schoorsteen vol aangekoekt roet zat, kan de verzekeraar het contract wél verbreken", zegt een woordvoerder van Assuralia. 

Het 'attest voor de verzekering' dat je schoorsteenveger aflevert, is dus geen verplichting. Ook de reinigingsblokken die in de herfstperiode in supermarkten liggen, inclusief zo'n attest, dient eerder als 'geruststelling'. Los van verzekeringsperikelen wil je een schouwbrand natuurlijk vermijden. Brandexpert Dirk Maes van Baloise geeft tips:

1. Kies erkende schoorsteenveger

Meestal ontstaat er brand door een vogelnest of samengekoekt roet. Laat je schoorsteen dus elk jaar reinigen door een erkende firma. Een vuile schoorsteen hindert ook de ventilatie, met risico op CO-vergiftiging.

2. Gebruik droog, onbehandeld hout

Verbrand niet te veel hout in één keer, want zo stijgt de temperatuur te snel - een schouwbrand ontstaat door ontbranding van roet bij temperaturen vanaf 400 graden. Stook ook niet met vochtig of behandeld dennenhout, want ook hars vergroot het risico.

3. Laat klep van haard openstaan

Verhoog de luchtstroming en laat de klep een beetje openstaan. Dat vermindert ook roetafzetting.

4. Installeer schoorsteenkap en -rooster

Kauwen maken graag hun nest in schoorstenen. Met een kap en rooster ontneem je hen die kans.

5. Toch brand? Blus met zout

Blus een beginnende brand zeker niet met water. Je strooit beter enkele kilo's zout in de vlammen.