Secretaris Jong N-VA Zwijndrecht stapt op na rel rond racistische berichten: "Hitler heeft niks misdaan"

Tot voor kort lid van Schild & Vrienden

Yannick Dhondt nam ontslag als voorzitter van Jong NV-A Zwijndrecht en Burcht, nadat aanstootgevende reacties van zijn hand op sociale media naar boven kwamen.
rv/Facebook Yannick Dhondt nam ontslag als voorzitter van Jong NV-A Zwijndrecht en Burcht, nadat aanstootgevende reacties van zijn hand op sociale media naar boven kwamen.
Een jongeman uit Beveren heeft ontslag genomen als secretaris bij Jong N-VA Zwijndrecht en Burcht. Maandag kwamen aanstootgevende reacties van Yannick Dhondt op sociale media naar boven. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

"Het is totaal niet mijn bedoeling geweest om onrespectvol om te gaan met een bepaalde groep mensen. De reactie op die pagina was om te lachen, maar ik zie mijn eigen fout nu wel in. Moest ik hiermee mensen gekwetst hebben, mijn excuses daarvoor." Met die woorden reageerde Yannick Dhondt (23) gisteren op Facebook na zijn ontslag als lid en secretaris bij Jong N-VA in Zwijndrecht.

"Grap"

Daarmee verwees de man naar zijn bericht op de satirische Facebook­pagina 'Vlaams Belang Mexico'. In die groep werd "Ik haat knikkers" gepost. Dhondt reageerde daarop met "Nate ­Higgers", volgens hem dus een grap. Ongeveer een jaar geleden plaatste het ex-lid van Jong N-VA ook nog "Hitler did nothing wrong" als reactie op een Facebookpost van Comac, de jongerenbeweging van PVDA.

Dhondt was tot voor kort lid van de extreemrechtse organisatie Schild & Vrienden, maar wil zich daarvan distantiëren na de ophefmakende Pano-reportage over de vereniging.

N-VA Brussel

De jongeman is de tweede N-VA'er in amper een paar dagen tijd die een stap opzijzet omwille van controversiële uitspraken. Eerder deze week werd Alain Van Nieuwenborgh, kandidaat op de vijftiende plaats van de lijst van N-VA in Brussel-stad voor de gemeenteraadsverkiezingen, nog van de lijst geschrapt na racistische uitlatingen op Facebook. 

Rond Van Nieuwenborgh was een polemiek ontstaan nadat één van zijn Facebookberichten, daterend uit juli, naar boven was gekomen. In de bewuste post uit de Brusselaar zijn tevredenheid dat Couleur Café op zijn einde liep en de bewoners van Laken weldra verlost waren van de "typische negergeluiden" die het multiculturele festival met zich meebrengt.

N-VA distantieerde zich meteen van de uitspraken en schrapte de kandidaat van hun lijst in Brussel.
61 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Pollet

  diegene die nooit ontgoocheld zijn ,of een verkeerd beeld hebben van iemand, hebben geen vrienden

 • Lucien Peeters

  Holocaust was maar om te lachen ? En zulke gasten zullen later in de politiek gaan leiden. Onmiddellijk buiten gooien en niet twijfelen, want dat zou hun gelijk nog verdedigen ! Ik vraag mij wel af hoe de Joodse bevolking hierop gaat reageren.

 • Diane Bernaerts

  Waarom gooit N-VA die kandidaten altijd pas buiten nadat hun racistische uitspraken publiek bekend zijn geworden? De anderen mogen gewoon blijven zitten.... :(

 • Filip Desmedt

  Juist , een jaar geleden plaatste hij dit op een satirische site . Man , links gaat wel héél ver om NVA te kunnen betichten . Maar zelf , tja , drugdealers , fraudeurs , belasting ontduikers , en noem maar op , maar dat mag allemaal bij links , maar o wee als je eens een verkeerd woord of zin zet op een satirische site , dat mag niet en wordt héél hard afgestraft . Lijkt wel een dictatoriaal bewind niet , het links bewind !!

 • Peter Janssens

  De jacht op NVA is geopend, alles wat ze kunnen vinden zullen ze gebruiken. Jammer voor links zal dit averechts werken en NVA in een ongeziene monsterscore duwen. Er zit daar bij NVA een meester-strateeg die elke veeg van links in een overwinning omzet. Kijk maar eens naar de laatste maanden.