Screening Tomorrowland: "Soms indruk dat zij die zeggen dat we 'te veel' doen dezelfden zijn die zeiden dat we 'te weinig' deden"

Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie.
belga Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie.
Politiewoordvoerder Peter De Waele uit op Twitter een bedenking over de discussie rond de screening van Tomorrowlandbezoekers. De woordvoerder vindt het goed dat er gediscussieerd wordt en vindt zelfs dat er moet gediscussieerd worden. Tegelijkertijd vindt hij het geven van kritiek nogal gemakkelijk. "Politiewerk is geen exacte wetenschap", beklemtoont hij.

Verschillende mensen die even geleden nog victorie kraaiden omdat ze een ticket voor festival Tomorrowland in Boom konden bemachtigen, krijgen nu een bittere pil te slikken: ze worden niet toegelaten op het festivalterrein. Het zou gaan om 38 feestvierders.

Politiewoordvoerder Peter De Waele beklemtoonde gisteren in Terzake dat alles wettelijk en zorgvuldig is verlopen en dat de screening en uitsluiting van sommige feestvierders noodzakelijk is. "Aangezien de screening van 70.000 bezoekers per dag aan de ingang om praktische redenen en om veiligheidsredenen niet kan gebeuren, hebben wij die identiteitscontrole voorop geschoven en hebben we het preventief gedaan", vertelde hij.

Al zestal keer

Aan onze krant benadrukte De Waele eerder al dat de politie dit heus "niet voor het plezier" doet. Met de screening wil men vooral "de algemene veiligheid van het festival" garanderen. Het dreigingsniveau in ons land staat nog steeds op drie. "Dat is het op één na hoogste dreigingsniveau. Waarom zouden we dan zo'n mega-evenement als Tomorrowland niet controleren?"

Het is overigens niet de eerste keer dat er een screening is gebeurd, stelt Tomorrowland-woordvoerster Debby Wilmsen in De Standaard. "Elk jaar wordt enkele tientallen mensen de toegang ontzegd. Dat is intussen al een zestal keer gebeurd." De korpschef van de zone Rupel bevestigt dat bericht: "We screenden bijvoorbeeld via de databank met stadionverboden en gingen ook na wie de voorbije jaren was geweerd. Dat werd dan nog eens allemaal extra gecheckt."

Geen exacte wetenschap

"Soms heb ik de indruk dat diegenen die nu zeggen dat we 'te veel' doen dezelfden zijn die bij een incident zeiden dat we 'te weinig' deden", stelt politiewoordvoerder De Waele in een bedenking op Twitter.

Aan onze redactie geeft hij meer uitleg. "Politiewerk is geen exacte wetenschap. We weten op voorhand niet wat er al dan niet kan gebeuren. Je kan het niet inschatten. En om het op zijn Calimero's te zeggen, het is moeilijk om goed te doen. Als de politie een huiszoeking doet met speciale eenheden, dan is dat 'machtsvertoon'. Doen we een huiszoeking met vier politiemensen en er gebeurt iets, dan hebben we het allemaal onderschat. Het is makkelijk om kritiek te geven."

Als de politie een huiszoeking doet met speciale eenheden, dan is dat 'machtsvertoon'. Doen we een huiszoeking met vier politiemensen en er gebeurt iets, dan hebben we het allemaal onderschat

Peter De Waele
Photo News