Scoutsjongens uit Landen redden neergestorte valschermspringster in bossen van Spa

“Lag ze 100 meter dieper in het bos, we hadden haar niet gezien”

Louis Ledoux (links) en de verkenners van de Sint-Joris Scouts uit Landen menen dat ze de neergestorte parachutiste hebben gered.
Photonews Louis Ledoux (links) en de verkenners van de Sint-Joris Scouts uit Landen menen dat ze de neergestorte parachutiste hebben gered.
Dit weekend hebben er twee ongevallen met parachutisten plaatsgevonden in ons land. Een groepje verkenners van de scouts uit Landen hebben zaterdag wellicht het leven gered van de valschermspringster die neerstortte in Spa. Ook vanmiddag stortte iemand neer in het Limburgse Oudsbergen. Beide slachtoffers overleefden de klap. 

De scoutsjongens, tussen 14 en 16 jaar, troffen de vrouw in het bos aan en verwittigden de hulpdiensten. “Eerst dacht ik dat ze dood was, maar ze bewoog. Ze sprak Frans en vroeg ons haar op haar zij te leggen. Ze is de hele tijd bij bewustzijn gebleven. Het was een schokkende ervaring, maar we zijn blij dat we haar hebben kunnen redden”, getuigt de 15-jarige Louis Ledoux. De vrouw raakte zwaargewond.

Een groep van zestien ervaren parachutespringers steeg zaterdagnamiddag op vanop het vliegveld van Spa-La Sauvenière. Vermoed wordt dat ze formaties zouden vormen tijdens hun sprong. Maar nadat ze uit het vliegtuig waren gesprongen, en het tijd was om hun parachutes te openen, slaagde één parachutespringster daar niet in. De val van de vrouw, een vijftiger, werd gelukkig gebroken toen ze in de bomen belandde.

“We dachten dat ze dood was”

“We zagen een lichaam liggen, een vrouw. We dachten dat ze dood was”, getuigt Ledoux samen met zijn scoutsvrienden Ewoud (14), Korneel (15) en Luka (16). Met een groep van veertien verkenners waren ze toen ze de vrouw aantroffen. “Uit schrik ben ik weggelopen, maar de anderen zagen dat ze nog bewoog. In het Frans vroeg ze ons of we haar konden omdraaien. Ze lag in een heel onnatuurlijke houding, met haar benen in de verkeerde richting. Het was toen kwart over drie, denk ik. Naast de vrouw lag een noodparachute, die open was. Ze jammerde van de pijn, over haar hele lichaam. Gelukkig was er een jongen bij ons wiens mama Franstalig is, hij kon met haar praten. We hebben de hele tijd op haar ingepraat, haar gegarandeerd dat alles goed zou komen. Liam heeft de hele tijd haar pols vastgehouden om haar hartslag te controleren.” 

De scoutsjongens maakten deze foto toen de hulpdiensten zich over de vrouw ontfermden.
RV De scoutsjongens maakten deze foto toen de hulpdiensten zich over de vrouw ontfermden.

De vrouw bleef bij bewustzijn, naast haar lag een afgebroken tak. “Vijftig meter verderop hebben we een deel van een parachute gevonden. De vrouw droeg een helm met daarop een GoPro-camera, wat ons doet vermoeden dat ze haar val heeft gefilmd. De klep van haar helm hing vol bloed.” 

“Blijf bij ons”

Het was Ewoud die de hulpdiensten belde. “Maar nog voor de ambulance er was, kwamen er twee mannen van de parachuteclub ter plekke. Eén van hen was haar vriend of partner, hij bleef maar haar naam - Danièle - herhalen en smeken: ‘Laat me niet alleen achter, mijn liefste, blijf bij ons’. Twintig minuten nadat we hadden gebeld, kwam er een ziekenwagen. Ook de politie en de brandweer kwamen ter plekke. Ze is later met een helikopter opgepikt, maar toen waren wij al weg. We moesten om 16 uur bij de bussen in Spa zijn, zo’n zeven kilometer verderop, maar we hadden de leiding al verwittigd dat we later zouden zijn.”

De vrouw is instructrice formatiespringen bij SkydiveSpa. Het is voorlopig onduidelijk wat er mis is gegaan en informatie over haar toestand ontbreekt. 

Vast staat dat de scoutsjongens fel geschrokken waren. Psychologische bijstand hebben ze niet gekregen, de politie heeft hen ook niet ondervraagd. “Toch hebben we het gevoel dat we haar leven hebben gered. Had ze 100 meter dieper in het bos gelegen, we zouden haar niet gezien hebben en dan was het misschien slechter afgelopen. We zouden graag op de hoogte blijven van haar toestand, en als ze tegen dan beter is, willen we haar graag uitnodigen op onze jaarlijkse spaghettiavond.”

Ook vandaag ongeval

Langs de Weg naar Meeuwen in Opglabbeek (Oudsbergen) is zondagnamiddag een parachutist zwaargewond geraakt bij de landing. Om een nog onduidelijke reden gingen zowel zijn hoofdparachute als zijn reserveparachute gelijktijdig open.

“Wat er technisch precies is misgelopen weten we nog niet,” zegt Instructeur Marc Calluy van Skydive Flanders. Hij was zondag bij de drop aanwezig. “De hoofdparachute is alleszins correct opengegaan, maar meteen daarna klapte ook de reserveparachute open. Beiden raakten verstrengeld in elkaar, waarna de man te snel naar beneden tolde. Het gaat om iemand met een gemiddelde ervaring. Gelukkig kwam hij terecht op de zachte ondergrond van een akker. Dat heeft alleszins in zijn voordeel gespeeld.” 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Korneel Vanham

  Een dikke dankjewel aan iedereen in naam van alle verkenners!!!

 • Magdalena D'Hulster

  Proficiat !

 • Peter De Blieck

  Gasten hebben een duosprong verdient...

 • guido vermeyen

  Stel dat die niet in de omgeving waren......

 • jeroen Deschrijver

  Prachtig gedaan mannen. "Altijd paraat!"