Scoutsgroep in provincie Luxemburg geëvacueerd door onweer: "Tenten weggeblazen door rukwinden"

NOODNUMMER 1722 BLIJFT GEACTIVEERD

(Illustratiefoto)
ANP (Illustratiefoto)
Onweersbuien trekken deze namiddag over het zuiden van het land. Vooral de provincie Luxemburg wordt getroffen door het noodweer. Een scoutsgroep uit Brussel werd er geëvacueerd omwille van hevige regen en rukwinden.

"Op dit moment zijn ten zuiden van Brussel enkele stevige buien actief die gepaard gaan met onweer. Dat is ondermeer het geval in Charleroi en Louvain-la-Neuve. Deze onweerachtige buien trekken langzaam richting het oosten en kunnen daardoor wateroverlast veroorzaken. Na middernacht wordt het op de meeste plaatsen opnieuw rustiger", aldus weerdienst NoodweerBenelux.

Noodweer Benelux

Volgens Waalse media werden verschillende tenten op een kampeerterrein in Tellin in de provincie Luxemburg de lucht ingeblazen door de felle rukwinden. Een dertigtal kinderen en hun begeleiders werden in veiligheid gebracht. Niemand raakte gewond. De politie, brandweer en de burgemeester van Tellin gingen ter plaatse. De scoutsgroep is voorlopig ondergebracht bij de eigenaar van het kampeerterrein. Op de site verblijven nog andere jeugdbewegingen, maar zij moesten niet geëvacueerd worden, meldt La Meuse.

(Lees verder onder de tweet)

Code geel

In Limburg, Vlaams-Brabant, alle Waalse provincies en Brussel geldt vandaag  code geel. Dat betekent dat er plaatselijk kans is op onweer. "Een lokaal onweer is niet zonder gevaar. Er is kans op intense regenval, hagelbuien en/of blikseminslagen die lokaal voor overlast kunnen zorgen", waarschuwt het KMI. Vooral in de gebieden ten zuiden van Samber en Maas is de kans op onweer het grootst.

Ook gisteren waarschuwde de weerdienst voor lokale onweersbuien. Binnenlandse Zaken besliste daarop het noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen te activeren. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Febe Chapin

  Stuur wat naar Oost-Vlaanderen zodat ik mijn reserves kan bijvullen.

 • danny buyse

  Maak je allemaal geen illusies, het blijft al zeker kurkdroog tot minstens 20 juli met temperaturen tussen 25° en 30°! Code oranje opkomst!!!

 • samantha houben

  Oei hier is ni veel te zien van onweer.. volle zon... heet.. en kurkdroog

 • Ramon Simon

  Eigenlijk zou slecht weer een goede test voor de scouts zijn. En onweer is een bijna normale weersactiviteit geworden als het warm is.

 • Freddie Lamers

  Zou wel eens goed kunnen zijn voor de natuur. De gewassen snakken naar regen. Hier in Hamont voorlopig geen druppel.