Scouts steeds vaker belaagd door (nachtelijke) bezoekers: "Dit boezemt ons angst in"

Soms worden zelfs de koorden van de tenten doorgesneden.
photo_news Soms worden zelfs de koorden van de tenten doorgesneden.
Scoutsgroepen op kamp hebben steeds vaker last van (nachtelijke) indringers. Dat bevestigt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen aan onze redactie nadat een groep uit Zottegem dit weekend twee keer ongewenste bezoekers over de vloer kreeg. "Ze riepen naar ons, maakten ons bang met nepgeweertjes, wierpen steentjes naar onze auto's en tenten. Dit jaagt ons schrik aan", klinkt het.

De scoutsgroep van Zottegem heeft een hele maand juli haar tenten opgeslagen op een terrein in Opont, vlak bij Paliseul. Een deeltje Ardennen dat elk jaar in de zomermaanden overspoeld wordt door jeugdbewegingen op kamp. Sommige plaatselijke bewoners zijn die drukte moe en vinden er niets beters op dan de kampleden te belagen. Ze wandelen ongevraagd het terrein op, rijden elke dag tientallen keren voorbij met de auto, schreeuwen naar de kinderen, verstoppen zich 's nachts in de bossen. Soms gaat het zover dat ook tentkoorden worden doorgesneden en kampeermateriaal ontvreemd.

Een van de leidsters van de groep uit Zottegem deed haar verhaal op de Facebookpagina van Scouts en Gidsen Vlaanderen, om andere groepen in de buurt te waarschuwen. "We hebben een klacht ingediend bij de politie en zij hebben een proces-verbaal opgesteld. We zijn twee keer op één avond belaagd. Uiteraard gaat dit om jongeren of jongvolwassenen die hoogstwaarschijnlijk geen kwade bedoelingen hebben en zich gewoon vervelen, maar het maakt ons angstig. Zeker omdat wij ook twee jaar geleden het slachtoffer zijn geweest van vandalenstreken."

De groep benadrukt wel dat "niemand op het thuisfront zich zorgen hoeft te maken en dat het kamp voortgezet wordt in een gemoedelijke sfeer. Alles verloopt rustig", klinkt het nog.

Niemand op het thuisfront hoeft zich zorgen te maken, het kamp wordt voortgezet in een gemoedelijke sfeer

Scoutsgroep Zottegem

Geen legerkamp

Belagers: het is jammer genoeg een terugkerend fenomeen. Meer zelfs: het aantal meldingen van ongewenste bezoekers stijgt elk jaar. "Via het noodpermanentienummer - een telefoonnummer dat 24/24 en 7/7 bereikbaar is voor scouts die problemen ondervinden - hebben we dit jaar al meer meldingen binnengekregen dan vorig jaar. En véél meer dan tien jaar geleden. Gelukkig meestal zonder veel erg", bevestigt Jan Van Reusel, die de communicatie van Scouts en Gidsen Vlaanderen verzorgt.

"Een groep op kamp: dat ziet er altijd stoer uit, met veel lawaai, maar dat is het allerminst. Het is een kwetsbare groep. Dat moeten ook de bewoners ter plaatse weten. Een scoutskamp is geen legerkamp, hé. Sommigen voelen zich nogal snel uit hun tent gelokt."

Een groep op kamp: dat ziet er altijd stoer uit, met veel lawaai, maar dat is het allerminst. Het is een kwetsbare groep. Dat moeten ook de bewoners ter plaatse weten. Een scoutskamp is geen legerkamp, hé

Jan Van Reusel

Bouillon en Spa

Vooral in de buurt van Bouillon en Spa ondervinden groepen al enkele jaren problemen. Om hoeveel incidenten het gaat, is niet bekend, maar Scouts en Gidsen Vlaanderen start wel met het in kaart brengen van 'probleemgebieden'. Aan het einde van de zomer zou een eerste versie klaar moeten zijn. "Gelukkig is er meestal wel een goede verstandhouding met de burgemeesters en politiediensten ter plaatse. We staan in contact met hen indien er problemen zijn." (lees onder de foto verder)

Scouts en Gidsen Vlaanderen roept op om kampeermateriaal niet zomaar te laten rondslingeren.
Photo News Scouts en Gidsen Vlaanderen roept op om kampeermateriaal niet zomaar te laten rondslingeren.

Enkele tips voor groepen op kamp

- Wees altijd een goede buur. Gedraag je zoals het hoort. Beperk geluidsoverlast, hou je afval bij, bezoek de lokale middenstand zoals je dat ook thuis doet. Kortom: wees correct en vriendelijk en hou het rustig.

- Laat een kampeerterrein nooit onbewaakt achter. Zorg dat er steeds iemand aanwezig is die een oogje in het zeil kan houden. Laat het materiaal ook niet open en bloot rondslingeren.

- Zorg voor een goede relatie met de kampeigenaar. Meld onregelmatigheden ook aan hem.

- Maak afspraken met andere groepen in de buurt. Breng elkaar in contact indien er problemen zijn. Samen sterk! Opgelet: treed nooit op zonder tussenkomst van de politie. 

- Bel bij onregelmatigheden het noodnummer 101. De scouts heeft ook een noodpermanentienummer (0474/26.14.01) voor dringende hulp bij een ongeval of bij ernstige crisisomstandigheden.